Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svéd mandulatorta

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A svéd mandulatorta elkészítéséhez első lépésben kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját félretesszük a krémhez. A fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle. Közben adagonként hozzáadjuk a cukrot is.
  2. A kemény tojáshabba több adagban és óvatosan beleforgatjuk az egészen finomra darált mandulát. Használhatunk mandulalisztet is.
  3. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tojáshabos-mandulás masszát, és elsimítjuk benne. Ezután a 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a tészta, kivesszük a tortaformából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. (Az eredeti recept két részletben javasolja megsütni a tortalapokat. Ehhez elfelezzük a tésztát, és laponként 20-25 perc alatt megsütjük. Könnyebb így dolgozni vele, hiszen nem kell kettévágni a törékeny tojáshabos tortalapot.)
  4. Amíg sül a mandulatorta tésztája, elkészítjük a krémet. Ehhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Levesszük a tűzről, majd üvegtálba öntjük a krémet, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ezuán félretesszük, és hagyjuk lehűlni.
  6. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet, és a robotgéppel simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.
  7. A piskótát, ha egyben sütöttük, két azonos szeletre vágjuk. Az alsót megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik szeletet, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalára is jusson. Végül megszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni, és csak azt követően felszeletelni.
  8. Nagyon különleges és rendkívül finom sütemény a gluténmentes svéd mandulatorta. Érdemes kipróbálni! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss