Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svéd húsgolyó házilag - sokkal finomabb, mint az ikeás!

default user icon
MME
Ezt az ételt mindenki szereti, és ha hiszed, ha nem, az általad készített változat SOKKAL finomabb, mint amit a kedvenc bútorboltodban szoktál enni. Majd meglátod.
Hozzávalók 6 személy részére:

1 kg darált hús, disznó, marha, pulyka felső comb, de vegyes hús is lehet
50 g zsemlemorzsa vagy szikkadt kenyérbél
1 csokor petrezselyem (a fagyasztott is tökéletes ide!)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 csapott tk őrölt szerecsendió
1/4 tk szegfűszeg
50 g oliva olaj
40 g vaj
25 g liszt
400 ml alaplé
200 ml tejszín
1 ek Worchestershire szósz (ha nincs, elhagyható, vagy helyettesíthető szója szósszal!)
1/2 ek mustár

bors

A tálaláshoz: áfonyalekvár és krumplipüré.

Elkészítés:

Egy keverőtálban keverd a húst az apróra vágott hagymával, összenyomott fokhagymával, tojásokkal, zsemlemorzsával, fűszerekkel, felaprított petrezselyemmel, sóval és borssal.

Formázz a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat.

Végy egy vastag fenekű serpenyőt és hevíts benne 3 ek olajat közepesen forróra.

Több részletben, időnként meg-megforgatva süss a húsgolyókra kérget. A serpenyőt sose pakold túl, mert akkor pirulás helyett párolódni fognak a gombócok, és arra is ügyelj, hogy az edény alján a letapadt pörkök ne feketedjenek meg!

Vedd ki a gombócokat, majd dobd a serpenyőbe a vajat és olvaszd meg. Szórd rá a lisztet, kezdd el kevergetni habverővel, majd folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá az alaplevet, majd a tejszínt. Ha a mártás nagyon sűrű lenne, adhatsz hozzá még kevés vizet.

Keverd a mártáshoz a mustárt és a Worchestershire szószt, majd ízlés szerint sózd, borsozd.

Tedd vissza a lábasba a gombócokat, majd lassú tűzön főzd a mártással kb. 15-20 percig, amíg a gombócok közepe kellően átfő.

Tálald vajas krumplipürével és áfonyalekvárral.

Még több recept, konyhai tipp és praktika házisáfránytól itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss