Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svájci kenyerek

Ha azt mondjuk Svájc, mindenkinek a csokoládé és a sajt jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen e területeken igen nagyot alkotottak a helvétek. A sokféle sajthoz persze sokféle kenyér is dukál. Tudjátok, hány fajta kenyér létezik az alpesi országban?

Elképesztően sok. Kantononként, sőt városonként is változik a kenyér formája, összetétele. A tradicionális kenyerek mellett az új táplálkozási szokások csak tovább bővítették a kenyérválasztékot a szépséges Svájcban. Az egyes vidékek mindegyikén kapható saját kenyerük, de a többi régió és kanton specialitásai is kedveltek az egész térségben.

A kenyeret tisztelik (mondjuk meglehetősen borsos az ára is). Tiszteletéről pedig több ünnepség is tanúskodik. Rapperswilben a Rathausteilet ünnepén apró kenyérkéket osztanak mindenfelé, megemlékezve a XIV. századi nagy éhínségről. Valais és Tessin kantonokban kenyéráldó szertartásokat rendeznek minden évben. Közép-Svájc egyes részein február 5-én, Szent Ágota napján kenyértésztából formázott koszorút sütnek, megáldják, és a házak bejáratára akasztják, hogy megvédelmezzék a tűzvésztől.

Érdekességek a svájci kenyerek körül…
- A saint-galleni kenyéren egy orr-alakú dudor található. Ennek régi hagyománya van, de a mai napig így készítik.
- Az appenzelli cipón is orr-alakú dudor található.
Tessin vagy Ticino fehér kenyere szeletekre törhető, és a déli kenyérfélékhez hasonlít leginkább.
- A valais-i (Valais/Wallis) rozskenyér kimondottan rusztikus, sűrű, erős ízű kenyér.
Obwald-kanton kenyere leginkább a baguette-re hasonlít, de természetesen más a tésztája.
Grisons-ban koszorú formájú rozskenyeret sütnek, melynek közepe lukas.
- A genfi kenyér meglehetősen lapos, leginkább lepényre hasonlít. Erősen meg van sütve, íze karakteres.
- A bázeli kenyér két részből áll. A két buci között a kenyér elvékonyodik, így tulajdonképpen két összenőtt cipóra emlékeztet leginkább. Lisztes és ropogós héja teszi jellegzetessé.
Vaud-kantonban a félbarna kenyér tetejére keresztet vágnak a tésztába.
- A Jura-beli lapos és kenyér tetejét a kanton címere díszíti.

 

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

 

Forrás és fotó: Information suisse sur le pain

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss