Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Süveges lecsó csirkével

MME MME
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20+3 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • kevés hideg víz
  • 1 tojás a kenéshez
  • A lecsós raguhoz:
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 szál sárgarépa
  • 30 dkg sárga húsú zöldpaprika
  • 30 dkg paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal és a sóval gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

A lecsós raguhoz a forró olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az 1x1 centis kockákra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük. Ekkor rászórjuk a félkarikákra szeletelt sárgarépát, zöldpaprikát, paradicsomot, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük, meglocsoljuk fél deci vízzel, és közepes tűzön kb. 10 perc alatt félpuhára pároljuk. 4 egyforma egyadagos jénai, porcelán vagy kerámia tálba szedjük.

Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 4 akkora kört vágunk belőle, hogy a formák átmérőjénél 1-2 centivel nagyobb legyen. Az edények keskeny szélét bekenjük felvert tojással, ráfektetjük a tésztalapokat, a szélénél körben rányomkodjuk, a tetejét megkenjük tojással, vékony tésztacsíkokkal díszítjük, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

Az omlós tészta elkészítésénél fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, a vaj ne olvadjon meg a tésztában, mert ebben az esetben nem lesz megfelelően omlós, helyette nyúlós, gumis lesz.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss