Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös újdonságok és klasszikus fogások

Jövök, jövök, már itt is vagyok! Kimaradt két hét, de most már vagyok, leszek. Viszont nem abban a formában, ahogy ígértem. Ugyanis a nagy esküvői készülődés hevében egyszerűen nem volt alkalmam normális fotókat készíteni, olyan rohamtempóban készültek a sütemények.

Néhány azért van a tarsolyomban, és reménykedek, hogy a fotósunk is készített párat, így majd szépen lassan leírogatom a recepteket.

Különben is, az élet nem áll meg, halad tovább, és bizony újra kézbe kellett venni a fakanalat, mert enni kell. A hét első felében a sütőtök játszott főszerepet. Legutóbb megfőztem belőle kedvenc krémlevesemet, most viszont rizottó és kuglóf készült. Lássuk is sorban.

Sütőtökös rizottó

A múlt hétvégi nagy lakoma után már vágytunk valami könnyedebbre. Böngésztem a neten, és szembe találtam magam egy rizottó recepttel. Egyből kedvet kaptam hozzá, el is készítettem, bár egy kis módosítással, így sikerült megidézni a levesem ízvilágát. Egyszerűen elkészíthető, kiadós, finom fogás, jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:
20 dkg rizottó rizs
40 dkg nyers sütőtökhús
1 fej hagyma
15 dkg császárszalonna
0,5 dl alma- vagy körtepálinka, esetleg 1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál cukor
7 dl húsleves (kockából is jó)
2 evőkanál olívaolaj
reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőtököt megpucoljuk, kisebb darabokra felvágjuk. A hagymát is megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szintén feldarabolt császárszalonnát, kissé lepirítjuk. Ekkor mehet a fazékba a tök, átforgatjuk, meghintjük 1 evőkanál cukorral, lepirítjuk. Megkínáljuk az alkohollal, magas lángon pirítjuk, végül lejjebb vesszük a lángot, és hozzákeverjük az átmosott, lecsepegtetett rizst. Összeforgatjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a forró húslevest. Csak akkor adjuk hozzá a következő kanál folyadékot, mikor az előzőt teljesen beszívta, közben kevergetjük. Ha teljesen megpuhult minden, reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.

Hogy mit kezdjek a maradék sütőtökkel, csak később, habos kakaó kortyolgatása közben találtam ki. Éppen kedvenc kávézónkban élveztem az italom minden cseppjét, miközben elkalandoztak a gondolataim. Hogyan lehetne még tökéletesebbé tenni a pillanatot? Mi illik igazán a kakaóhoz? Naná, hogy a mazsolás kalács! Gondoltam, kellene valamikor egy ilyen uzsonnát tartani, meg is volt az Igazi kuglóf receptje, amit már úgyis ki akartam próbálni. Alkalom is adódott: szerdán estére a barátainkat vártuk. Aztán bevillant, hogy ott van nekem az a maradék sütőtök, kezdeni kellene vele valamit. Én ugyan még soha nem próbáltam, de sok helyen láttam, hogy milyen klassz sütemények készülnek sütőtökkel...

Kedden este szépen feldaraboltam a maradékot, betettem 200 fokra sülni, míg meg nem puhult. A receptet kicsit megvariáltam, és így kaptam egy finom, szaftos, puha kuglófot.

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:
50 dkg sült sütőtökhús
50 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dkg élesztő
bő fél dl tej
15 dkg vaj
3 tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos, cukros tejben, beleszórunk 1 evőkanál lisztet, letakarjuk és félretesszük 20 percre. Közben kimérjük a liszteket, a vajat pedig megolvasztjuk, alaposan elkeverjük benne a tojásokat és a cukrokat. Ha a kovászunk felhabzott, a liszt közepébe formált fészekbe töltjük, ugyanide a vajas keveréket és a sütőtökhúst is, és egy fakanállal belülről kifelé irányuló mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Eléggé ragadós marad, ne ijedjünk meg, dagasszuk addig, míg már elválik az edény falától.
Alaposan kivajazott nagyméretű formába tesszük a tésztát, és langyos helyen addig kelesztjük, míg kitölti a formát. 180 fokon kb. 1 órán át sütjük, de végezzünk tűpróbát! Sülés után én egész éjszakára a kikapcsolt sütőben hagytam, csak másnap vágtuk fel. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Én kihagytam belőle a mazsolát, mert a férjem nem különösen kedveli, de aki szereti, ne sajnálja belőle! Vajjal, narancslekvárral, sárgabaracklekvárral és csipkebogyólekvárral is fenséges. Elég hamar el is tüntettük az asztal színéről. Biztos, hogy máskor is elkészítem még!

Csütörtökön csak egy könnyű vacsorát készítettem, ami még könnyű pénteki ebédként is szolgált. Igazándiból kicsit másképpen szoktam készíteni, de lusta voltam bekapcsolni a számítógépet, így csak az emlékeimre hagyatkoztam. Panasz azért így sem érkezett.

Sajtos karfiol

Hozzávalók:
2 kb. kilós fej karfiol
20 dkg füstölt tarja
2 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
2 tojás
2 dl tejföl

borsikafű
szerecsendió

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük (de nem kell nagyon felaprózni), megmossuk, és forrásban lévő, ételízesítővel ízesített vízben két részletben 10-12 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, egy tűzálló tálba halmozzuk, összekeverjük a felaprított tarjával, majd a maradék hozzávalók alaposan eldolgozott keverékével leöntjük.
200 fokos sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap. Ha valaki szaftosan szereti, sima módon süsse, aki ropogósabban, az hőlégkeverésesen.
Kenyérrel, salátával finom vacsora, de sültek mellé köretnek sem lehet rossz!

Szombati ebéd

Talán meséltem már, hogy nálunk egy hamisítatlan szombati ebéd egy tartalmas levesből és valamilyen tésztaféléből áll. Ez gyerekkorom óta így van, és valamiért nem is áll szándékomban megváltoztatni. Elég édesszájúak vagyunk, az az igazság. Most valami olyat kerestem, ami nagyon gyorsan megvan, mert a pénteki táncház utáni hajnal három órási lefekvés miatt nyilván nem pattantam ki szombaton hétkor az ágyból, piacra is menni kellett, viszont háromnegyed háromkor már indultam is kerámiakészítő workshopra. Ilyen időkre a tuti befutó a majorannás krumplileves és túrógombóc kettőse.

Majorannás krumplileves

Hozzávalók:
1 kg burgonya
10-15 cm-nyi füstölt kolbász
1 fej hagyma
diónyi zsír

1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt majoranna
2 teáskanál pirospaprika
1-2 babérlevél
2 dl tejföl

Elkészítés: A zsírt felhevítjük, megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Meghintjük a liszttel, a pirospaprikával, a majorannával, picit átkeverjük, majd gyorsan hozzáadjuk a felkockázott krumplit, alaposan átforgatjuk. Mehet bele a felvagdosott kolbász, felöntjük vízzel (kb. 1,5 l), sózzuk, beledobjuk a babérlevelet, és gyöngyözve puhára főzzük.
Ekkor hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozunk 2 dl tejfölt, még egyszer összeforraljuk, és tálalhatjuk is.

Édes tejfölben sült túrógombóc

A túrógombóc egyébként is a könnyen elkészíthető ételek közé tartozik, így viszont még időtakarékosabb, hiszen nem kell a fazék felett állni kifőzéskor. A munka javát a sütő végzi – mi pedig foglalkozhatunk egyéb bokros teendőinkkel.

Hozzávalók:
A gombóchoz:

50 dkg túró
5 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
2 tojás
csipet só
Az öntethez:
2 dl tejföl
3 tojás
2 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
A tálaláshoz:
pirított zsemlemorzsa
tejföl
fahéj
cukor

Elkészítés: A túrót villával alaposan áttörjük, a többi hozzávalóval homogénre keverjük. Legalább fél órán át pihentetjük.
Majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk, egy tűzálló tálba sorakoztatjuk őket. Nyakon öntjük a cukros-tojásos tejföllel, és 200 fokon addig sütjük, míg egy kis színt kap az öntet.
Közben zsemlemorzsát pirítunk, majd tálalásnál a gombócokat megszórjuk vele, és fahéjas-cukros tejfölbe mártogatjuk. Isteni és nagyon laktató!

Hogy miért maradt ki a vasárnapi ebéd és melyik a legújabb kedvencünk a sós sütemények világából, arról a jövő héten mesélek. Addig is: használjuk ki az őszt, és együnk sok sütőtököt!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss