A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük, és teljesen kihűtjük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és az apró darabokra vágott dióval. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt és az olívaolajat is. Végül hozzákeverjük a pépesített sütőtököt is, és keverőkanállal alaposan összekeverjük a tésztát.
A masszát egy 24 cm-es, kivajazott és lisztezett tortaformábaöntjük, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 50-55 percig, tűpróbáigsütjük (légkeverésnél 160 fokon, 50 percig). A sütőből kivéve a formábanhagyjuk pár percig, majd rácsrahelyezzük, és egészen kihűtjük.
A mascarponét egy keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a lágy vajat, a porrá őrölt barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel habosra keverjük az egészet. A tejszínt kemény habbáverjük, majd óvatosan a mascarponekrémhez forgatjuk.
Tálalás előtt a habos mascarponekrémet a torta tetejérekanalazzuk, a tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal, majd ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.