Sütőtökös panna cotta tökmagropogóssal

Hozzávalók

  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dl tejszín
  • 24 dkg sütőtökpüré
  • 5 dkg barna cukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 lap zselatin
  • A tökmagropogóshoz:
  • 1 bögre hántolt tökmag
  • 1/2 tk olaj + a tepsihez
  • 1/2 tk őrölt pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1/2 tk só
  • 20 dkg cukor
  • 5,5 dkg vaj
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 ek durva szemű só

Elkészítés

    1.

    Készítsünk elő 4 poharat. Melegítsük meg a tejet a tejszínnel, a sütőtökpürével, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával. Fedjük le 10 percre. A zselatint áztassuk be, a keveréket melegítsük meg újra, majd oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. Töltsük a poharakba, és hagyjuk kihűlni. Végül tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

    2.

    A ropogóshoz a tökmagot keverjük el az olajjal, a fűszerekkel és a sóval. Simítsuk a masszát kiolajozott tepsibe, és süssük 175 fokos sütőben 10 percig. Karamellizáljuk a cukrot 1 dl vízzel, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat, valamint a szódabikarbónát.

    3.

    Forgassuk hozzá a felaprított fűszeres-tökmagos keveréket, és ismételten simítsuk kiolajozott tepsibe. Szórjuk meg a durva szemű sóval, és süssük 175 fokon további 10 percig. Ha kihűlt, vágjuk darabokra, és tálaljuk a panna cottával. 

A sütőtökpüré akkor a legízletesebb, ha sütőben készítjük. Ha azonban erre nincs időnk, kockázzuk fel a megtisztított tök húsát, és 1-2 ek vízzel pároljuk a tűzhelyen puhára.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin