Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Felolvasztjuk a vajat. Összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat: beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, őrölt fahéjat, őrölt gyömbért, őrölt szerecsendiót, sót és a vaníliás cukrot.
Egy tálba kinyomjuk a sűrített tejet, add hozzá a sütőtök pürét és a tojást. Elkeverjü, majd hozzáöntjük a sütőtökös krémet a lisztes keverékhez.
Elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és ezzel is hozzákeverjük.
A masszát a jól kivajazott muffin formákba öntjük,vagy a muffin papírral bélelt formába. Érdemes félig, talán egy kicsit tovább tölteni a formákat.
A muffinokat a sütőbe teszük és 25 percig süjük. Sütés előtt a muffin tészta tetejére egy tk. fahéjjal és negyed tk. őrölt szerecsendióval elkevert, 2 tk. kristálycukrot szórunk, akkor ropogós, fűszeres kérget képez a sütőtökös muffin tetején.