Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös libamájtortácska, ünnepi kiadás

default user icon
MME
Az év vége bővelkedik a finomságokban, alaposan kiteszünk magunkért. A libamáj mindig is ünnepi ételnek számított, ez a változat pedig nagyon pazar, ajánlom akár szilveszterre!

Aki még nem tudja, mit készítsen, annak is ajánlom ezt a receptet. El lehet előre készíteni, és tálaláskor a sütőben átmelegíteni.

Ha tortáról van szó, a legtöbb embernek van elképzelése, hogy nézzen ki. Ez nem a megszokott, klasszikus torta, de hasonló módon ezt is rétegezve, egymásra pakolva készítjük el. Amikor fogyasztjuk, így minden rétegét egyszerre kóstolhatjuk, és így lesz igazi gazdag ízharmóniája.

A konyhaművészetben jártasak már megszokhatták, hogy gyakran készülnek olyan ételek, amelyek csak elkészítésükben vagy csak valamely fázisukban hasonlítanak az általunk eredetinek gondoltnak. Így született a libamájtortácska is.

Sütőtökös libamájtortácska vargányás kenyérkockával

Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj vagy kacsamáj
30-40 dkg tisztított sütőtök
3 evőkanál cukor
5 dkg szeletelt mandula
25 dkg ciabatta vagy kenyér
fél dl étolaj
10-15 dkg friss vargánya (vagy fagyasztott)
1 ág rozmaring
2 marék ruccola
olívaolaj
balzsamecet

Elkészítés: A sütőtök elvékonyodó részét levágjuk, meghámozzuk, karikákra vágjuk. Cukorba mártjuk, és serpenyőben mindkét oldalát lassan karamellizáljuk. A vége felé hozzászórjuk a mandulát, és megpirítjuk. Addig sütjük, míg a villa könnyen belemegy, szedjük tányérra.

A májat 1 centis szeletekre vágjuk. Forró teflon vagy vas serpenyőben, zsiradék nélkül mindkét oldalát pirosra sütjük. Félrehúzzuk, letakarjuk, és pihentetjük.

A kenyeret és a gombát 1x1 centis kockákra vágjuk. A felhevített olajon megpirítjuk a kenyeret, félidőben hozzáadjuk a gombát (ha fagyasztottat használunk, ne olvasszuk ki!), 1 ág rozmaringot és egy csipet sót, és még 1 percig pirítjuk.

Két karika sütőtök közé teszünk 1 szelet libamájat, köré a gombás pirított kenyeret, és a kis olajjal és balzsamecettel megcsepegtetett rukkolával tálaljuk.

A libamájról már többször volt szó, szerintem csodálatos alapanyag, nagyon jól illik hozzá többféle ízvilág. Mesés mindenféle gyümölccsel kombinálva (alma, erdei gyümölcsök, barack, málna, szilva, narancs, ananász), az édes jellegű fűszerezést is jól bírja, így bátran használhatunk hozzá fahéjat, szegfűszeget. De a magyaros ízek, a hagymás-fokhagymás fűszerezés is jól harmonizálnak a libamájjal.

A sütőtök sokoldalúságát bizonyítja ez a recept is. Érdekes jelenség, hogy még mindig leginkább bébipapiként tartjuk számon, a közétkeztetésben peidg már egyáltalán nem szerepel, pedig a gyerekek kimondottan szeretnék az édeskés sütőtökkrémlevest, ellentétben a tökfőzelékkel, mert azt elég sűrűn. Mindkettő szenzációs, árát tekintve pedig olcsónak mondható.

A sütőtök eredetileg trópusi növény, de nálunk is jól akklimatizálódott. Franciaországban „török sapkának” is nevezik. Kalóriaszegény, 100 g-ban csak 31 kcal van. Lehet nyersen is fogyasztani, mint az uborkát, de már próbáltam vadpörköltbe főzve is: nagyon finom! Több fajtája is ismert, van olyan is, amelyik meghaladja 100 kg-ot is. A Hokkaidó tököt pedig héjastól kell elkészíteni. Érdemes akkorát választani, amekkorát felhasználunk, mert nem sokáig áll el.

Zsolt további libamájas receptjei:

Almában sült libamáj >>>

Libamájjal töltött krumpligombóc >>>

Szarvasgombás-libamájas tekercs >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss