Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös gnocchi sajtmártással

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • A gnocchihoz:
  • 1 marék friss zsálya
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg sütőtök (megsütve)
  • 10 dkg krumpli
  • szerecsendió
  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • A sajtmártáshoz:
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • fehérbors
  • 10 dkg sajt

Elkészítés

  1. A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a friss zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, tegyük félre.
  2. A sütőtököt először süssük meg, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki. A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón, majd hűtsük ki.
  3. Keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és szerecsendióval, adjuk hozzá a liszt felét és a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy könnyebb tésztát kapjunk: kicsit lágyabb legyen a tészta, de már ne ragadjon.
  4. Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, ezeket daraboljuk 1,5 cm-es falatokra, majd egy villa hátulján görgessük végig.
  5. Forrásban lévő vízbe tegyünk egy mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchit, és addig főzzük, míg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsályás vajba, és forgassuk össze.
  6. A sajtmártáshoz  elhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, világos színű rántást készítünk.
  7. A tűzről levéve hozzáöntjük a tej felét, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, hozzákeverjük a reszelt sajtot, majd apránként hozzáadjuk a maradék tejet is.
  8. Tálaláskor a gnocchit  tányérra szedjük, meglocsoljuk a sajtmártással, és megszórjuk a ropogósra sült zsályalevelekkel.

MÉG TÖBB ISTENI SÜTŐTÖKÖS RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss