Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a sütőtökkrémleves

default user icon
MME
Amikor a hosszú és napfényes őszi időt felváltják a szürke és hűvös hétköznapok, akkor bizony elérkezett az sütőtök és ezzel együtt a sütőtökkrémleves ideje. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes!

A sütőtököt számtalan formában elkészíthetjük, a levesektől, a sült és főtt főételeken át egészen a desszertig terjed a sor, sőt a merészebbek még a kávéjukat is megbolondíthatják vele. A leggyakrabban készített és sokak által leginkább kedvelt sütőtökös étel azonban biztos, hogy a sütőtökkrémleves. A levest sokféleképp készíthetjük el, de ha igazán jó, tartalmas és izgalmas fogást szeretnénk főzni, akkor érdemes az alábbi praktikákat elolvasni és legalább egy részüket megfogadni.


Süssük vagy főzzük a sütőtököt?

A leveskészítés első problematikája. Hogyan is érjük el, hogy puha legyen a tök, süssük vagy főzzük a tökéletes tökleves elkészítéséhez? Alapvetően bármelyik megoldás jó lehet. Ha kevés az időnk, a főzés gyorsabb megoldás lehet. Igaz, ilyenkor nem csak a magokat kell kikapni, hanem a formátlan tököt hámozni és kockázni is kell, ellenben pikk-pakk megfő. Jó tanács, hogy annyi vízben főzzük, ami épp ellepi, s a leves készítéséhez őrizzük is meg a főzővizét, sőt akár főzés közben fűszerezhetjük is.

Sütni akkor érdemes a tököt, ha a levesbe szeretnénk azt az utánozhatatlan, édeskés, karamelles ízt is belecsempészni, amire csak a sülttök képes, s idővel is jól állunk. A sütéshez a tököt csak félbe kell vágni, a magjait eltávolítva már süthetjük is. A puha tökhúst minden macera nélkül kikanalazzuk a héjából és kedvünk szerint feldolgozzuk. A sütőben készült tököt ízlés szerint fűszerezhetjük.

LEGJOBB SÜTŐTÖKÖS RECEPTEK A MINDMEGETTÉN >>> 

Melyik fűszer illik a legjobban a sütőtökleveshez?

Erre a kérdésre szinte egyértelmű válasz a zsálya, de mellette számos másik fűszer is verseng a tök legjobb partnere címért. Ugyancsak érdemes kipróbálni a kakukkfüves, szerecsendiós vagy épp a pikánsan fahéjas változatokat is. A fűszerezés összetett dolog, nem kell egy fűszert kiragadni, érdemes inkább több kombinációjával kiemelni a sütőtök ízét. A leveshez felhasznált hagyma szintén hozzáad az ízekhez, arról nem is beszélve, ha a levest nem tisztán tökből készítjük, hanem krumplival vagy más gyökérzöldségekkel lazítjuk.

Hogyan lesz ellenállhatatlanul krémes a tökleves?

Ez részben függ a töktől is. Több fajtája kapható, vannak olyan típusok, amelyek kicsit porózusabb, szemcsésebb hússal rendelkeznek, itt egy alapos turmix vagy botmixer használat hozhatja meg a kívánt eredményt. Célszerű a turmixolás során egy kevés olajat adni a tökhúshoz, nem nehezíti el, de nagyon kellemes emulzió születik belőle. Az ilyen olajos tökkrém nem csak levesnek kitűnő, hanem sült húsok, grillezett zöldségek mellé is adható. A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében szintén javasolt a két alapanyagot botmixerrel alaposan eldolgozni, hogy megszülessen a lehető legkrémesebb leves. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone, de alaplével szintén gazdagítható a leves, vagy akár egy-két főtt krumplival is testesebbé tehető.

 

Mi a legjobb sütőtök-levesbetét?

A krémlevesek egyöntetűségét minden esetben javasolt megtörni valamivel. A töklevesnél befutó lehet egy kevés balzsamecetből készült krém, egy-két teáskanálnyi lilahagymalekvár, pirított tökmag, tökmagolaj, tökmagolajban megforgatott, lepirított zsemlekocka vagy a csábító és finom nigella mag. Akár többféle magból összeállított keverék is kerülhet a leves tetejére, amit még megkoronázhatunk némi reszelt cheddarral vagy parmezánnal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss