Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökből – a krémlevesen túl: 5 zseniális sós variáció!

Őszi–téli kedvencünket nem csak édesen élvezet fogyasztani. Tökölj vele kedvedre, és próbáld ki sósan vagy ecetesen is! Íme 5 tipp, amivel feldobhatod a sütőtököt!

Előző héten megmutattuk, milyen édes finomságokat készíthetsz sütőtökből, most 5 zseniális, sós változata következik!

1.

A sóval és aromás zöldfűszerekkel megszórva megsütött, valamint a sós vízben vagy zöldségleves-alaplében megfőzött sütőtök kiválóan alkalmas könnyű vacsorasaláta gazdagítására. Amellett, hogy mutatós a tányéron, az ételt is táplálóbbá teszi. Színben és ízben egyaránt jól illik friss salátalevelekhez, sajtokhoz és gyümölcsökhöz, pl. körtéhez, szőlőhöz, almához.

Sütőtökös vincellér saláta >>> 

2.

A cikkekre darabolt sütőtököt a héj és a magok eltávolítása után gyaluld le uborkareszelőn vagy vágj belőle minél vékonyabb szeleteket zöldséghámozóval. Lazán oszlasd el ezeket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, szórd meg tengeri sóval, spricceld meg egy kevés (olíva)olajjal, és süsd ropogósra a 200 fokra előmelegített forró sütőben kb. 20 perc alatt. Máris kész a burgonyaszirmot helyettesítő chips! Tálcán szétterítve kínáld, mert egymásra halmozva visszapuhulhat. Mártogatósokhoz illik. 

3.

Ne hagyd kárba veszni a töklámpás faragásakor kivájt tökbelet! Főzd meg feldarabolva, majd pürésítsd friss sajttal (pl. ricottával), és szükség esetén hígítsd egy kevés tejföllel. Az így kapott dipet sózd meg és fűszerezd ízlésed szerint. Zöldségrudacskákat és tökchipset mártogathatsz bele a tévé előtt, vagy magaddal viheted egészséges éhségűzőnek a munkahelyedre, ha csavaros üvegbe, illetve fedeles dobozba csomagolod.

Sütőtökös-mártogatós >>>

4.

Dobd fel szemet vidítóan sárga sütőtökdarabkákkal a rizottódat! Krémesebb lesz az állaga, ha némi sütőtökpürével is dúsítod. Különleges köretként tálalhatod többek között natúr sültek mellé, vagy kínálhatod önálló második fogásnak, pl. egy tartalmas leves után.

Sütőtökös-fehérboros rizottó >>>

Sütőtökös-gerslis rizottó >>> 

5.

Nyers és sült sütőtökből egyaránt készíthetsz chutney-t. Ezt az Indiából származó, darabosan lekvárszerű mártást a sajtoktól a húsokig sok mindenhez kínálhatod, sőt szépen feldíszített üvegben gasztroajándékként is átnyújthatod. A sütőtökös változathoz az ecet mellett csillagánizst, koriandert, valamint friss gyömbért és csilipaprikát használj, hogy elérd a jellegzetesen édes-savanyú, egyszersmind kissé csípős ízhatást.

 

További sütőtökös receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss