Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 tipp, hogy mit vegyünk a piacon ősszel és mit készítsünk belőle

Az ősz kedvelt zöldségei és gyümölcsei elsőrangú vitaminforrások, ezért most érdemes betárazni például sütőtökből, almából és káposztából.
1. Sütőtök

A szezon slágere hagyományos módon megsütve, illetve krémlevesként is finom, de a bátrabbak a süteménybe is beletehetik.

Sütőtöklepény

Keverjünk össze 220 g darált kekszet 4 evőkanál olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a masszát egy piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Keverjünk ki 2 tasak vaníliás pudingport 4 dl tejjel, aztán adjunk hozzá 400 g-nyi turmixban pürésített sütőtökhúst. Ízesítsük gyömbérrel, szerecsendióval, töltsük a kekszes alapra, és éjszakára tegyük a hűtőbe a lepényt. Tálalás előtt dióval díszíthetjük.

2. Alma

Minden konyhapulton, iskolatáskában és irodai asztalon ott a helye ennek a vitaminokban gazdag gyümölcsnek!

Sült zöldségtál almával

Egy tűzálló tálba tegyünk 4 evőkanál olívaolajat, és nyomjunk bele 3 gerezd megtisztított fokhagymát. 5 percre toljuk a 190 fokos sütőbe, majd vegyük ki, és dobjunk bele 300 g felkockázott sütőtökhúst, 300 g kelbimbót, 200 g gombát és 3 db közepes méretű, felkockázott almát. Az egészet forgassuk össze, szórjunk rá aszalt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg, ízesítsük rozmaringgal, és bőven hintsük meg reszelt parmezánnal. 200 fokon süssük 15 percig.

3. Savanyú káposzta

Igen gazdag savanyú káposzta remek köret sült húsokhoz és pecsenyékhez, de levesként vagy burgonyába, paradicsomba töltve is nagyon finom.

Párolt savanyú káposzta

Alaposan mossunk át, majd csavarjunk ki 1 kg savanyú káposztát. Karamellizáljunk 5 evőkanál cukrot 1 evőkanál felhevített zsírban, tegyük rá a káposztát, sózzuk meg, keverjük össze, öntsük fel kb. 4-5 dl vízzel, és fedő alatt hagyjuk párolódni 40 percig. Sültek vagy pörkölt mellé kínáljuk.

A legjobb C-vitamin-források:

paprika
paradicsom
petrezselyemzöld
brokkoli
karfiol
kelbimbó
spenót
sóska
rebarbara
édeskömény
spárga
káposztafélék
citrusfélék

Tipp:

Igyunk meg naponta 1 csésze csipkebogyóteát: C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyümölcs- vagy zöldségfajtáénak!

Ezek is érdekelhetnek

Friss