Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütisütés gyerekekkel

A gyerekekkel való konyhai együttlét meghatározó élménye lehet nem csak az adventnek, de akár a mindennapjainknak is. Ha betartjuk a közös konyhai léthez kapcsolódó szabályokat, akkor több örömet okozhat a családi sütögetés, mint amennyi plusz munkával jár.

A gyerekekkel való közös sütéseknél az alábbiakat kell figyelembe venni:
• a gyerekek korát
• az elkészítendő süteményhez való hozzávalók számát
• a sütemény elkészítésének bonyolultságát

Továbbá szánjunk időt az előkészítésre, magára a sütésre, és ne rettenjünk meg, ha a gyerekek nem a szabványos, megszokott formában kívánják elkészíteni az édességeket, hanem szárnyaló fantáziájuknak megfelelően dinó alakot öltenek a pogácsák és pici formás csigákká avanzsálnak a kókuszgolyók. Ha nyitottan, elvárások nélkül kezdünk a közös sütésnek, akkor nagy élményben lehet részünk.

A kisgyerekeket 2-3 éves kortól kezdődően már be lehet vonni a kiszúróformákkal vagy derelyevágóval alakítható tészták gyártásába. Ebben nagy örömüket lelik, és kellő sikerélményt biztosít számukra. A sodrófával nyújtható tésztákból is adhatunk nekik, sőt érdemes beszerezni az ő kezükre méretezett sodrófát is, amivel magabiztosan és ügyesen fognak tudni bánni.

A nagyobb, 4-5 éves gyerekekkel már az alapanyagokat is összeállíthatjuk, rájuk bízhatjuk a tészta összekeverését vagy meggyúrását, és természetesen nyújthatják és formázhatják is azt.

A közös alkotásra legalkalmasabb tészták közül többet gyakorta készítünk karácsonyra, így az ünnepre való hangolódás tradicionális részévé is válhat a közös, családi sütés. A mézeskalács, a hókifli, a vaníliás kifli és a linzerek mind-mind ebbe a körbe tartoznak.

A 6-7 évesekre már saját sütemények gyártását is rá lehet bízni. Kimért alapanyagból ez a korosztály már könnyedén készít például kókuszgolyókat. Ebben a korban a kevert süteményeket is készségesen elkészítik és szerencsére ezeknél a süteményeknél nem számít végzetes balesetnek az alapanyagok hozzáadásának esetleges felcserélése.

A kelt tésztákkal is szívesen játszanak a gyerekek. A kenyérsütésnél érdemes egy-egy zsemlényi tésztát rájuk bízni, hogy alkossanak belőle valamit, amit utána a vacsora folyamán vagy édesapa tányérjára kerül, vagy saját maguk pusztítják el alkotásukat.

A tészták formálása mellett az ízesítésükben, lekenésükben is segíthetnek. Egy-egy tál pogácsa tojással történő megkenése és sajttal való megszórása igazi gyerekfeladat. Kicsit tovább tart, mint ha mi csinálnánk, valószínűleg sajtból is több jut a padlóra, de mégis egészen más az a tészta, ami az ő kezük nyomát is magán viseli.

Az iskolás gyerekek aztán már hamar önálló konyhai utakra tévedhetnek. Egy jó, nekik való szakácskönyv vagy házilag összeírt receptúra követésével már képesek az egyszerűbb sütemények elkészítésére. Talán minden gyerek első saját alkotásai közé tartozik a palacsinta vagy a gofri, aztán jönnek a sütőporos tészták, és mire eléri a kamaszkort, akár igazi házi cukrász is válhat a gyerekünkből, ha van benne affinitás, és a család, az édesanya is kellően támogatja ebben.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor
1 dl rum
meggyszörp
1 zacskónyi kókuszreszelék
csipet só

Elkészítés: Egy nagy keverőtálba beleöntöm a kekszet, a porcukrot, a kakaóport, egy csipet sót, hozzáadom a rumot, a megolvasztott vajat és annyi szörpöt, hogy jól dolgozható tésztát kapjak (cca. 3 dl). Az egészet alaposan összedolgozom, majd gömböket alakítok belőle.
A kész golyóbisokat kókuszreszelékbe forgatom, végezetül tálcára rakom, majd a hűtőbe teszem s legalább 4-5 órát hagyom hűlni.

Anna pirulái

Hozzávalók:
8 dkg gesztenyeliszt
18 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
18 dkg vaj
csipet só

Elkészítés: A szárazanyagokat elkeverem, majd az apróra darabolt szobahőmérsékletű vajjal elmorzsolva jó állagú tésztává gyúrom. Hengert formázok belőle, karikákra vágom, a tenyeremmel kicsit elnyomkodom, majd 175 fokon világosbarnára sütöm. Porcukorral szórom, egy részét olvasztott csokoládéba mártottam, úgy igazi karácsonyi hangulata van.

Hókifli

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
csipet só
1 evőkanál porcukor
2 dkg friss élesztő

Elkészítés: Az alapanyagokból rugalmas tésztát gyúrok, nyújtom, háromszögeket vágok belőle, házi baracklekvár pöttyöt ültetek a széles végibe és jól feltekerem. Sütőpapíros tepsire fektetem, és 180 fokon világosbarnára sütöm. Melegen porcukorral hintem.

Ezek is érdekelhetnek