Varázslat a római tálban
Napjainkban újra népszerű az úgynevezett pataki tál. A cserépedény előnye, hogy zsiradék nélkül is bármit puhára, sőt, ropogósra párolhatunk benne. A sütés során a víz fokozatosan elpárolog az edény falából, így a benne készülő étel nem szárad ki. A cserépedényt mindig hideg sütőbe kell tenni, és csak néhány percnyi melegedés után szabad magasabb hőfokra kapcsolni, különben a tál könnyen elpattanhat. A sütési idő kb. 20 perccel lesz hosszabb, mint a hagyományos edények esetén. Meleg vízzel, mosogatószer nélkül, kefe vagy szivacs segítségével tisztítható.
Krém a tortán
Minden születésnap kötelező kelléke a habos-krémes torta, amit azonban nem mindig „helyben” fogyasztunk. Ha krém vagy hab van a tetején, nehezen fedhető le, vagy csomagolható dobozba. Ilyenkor szúrj bele néhány fogpiszkálót, és így borítsd rá a papírt, hogy az ne ragadjon bele a habba!
Kalóriaszegény burgonyasaláta
A tubusos majonéz rengeteg cukrot tartalmaz, ezért a diétázók jobban járnak, ha saját kezűleg készítik el a finomságot! Ha spórolni szeretnél a kalóriákkal, mostantól a következő öntetet borítsd a krumplisalátára! Keverj össze 5 evőkanálnyi ecettel, ugyanennyi olívaolajjal és 1 maréknyi felaprított petrezselyemzölddel 100 ml húsleveslét. Öntsd a salátára, és legalább 3 órán keresztül hagyjd a burgonyát a marinádban!
Zöldséges fortélyok
Elkerülheted, hogy karfiol kellemetlen szagot árasszon, ha egy szelet gézbe csomagolt kenyeret is beleteszel a főzőlevébe. Ha a zöldség megpuhult, egyszerűen távolítsd el a „szagelszívót”. A héjában főzött burgonya kérge nem reped meg, ha a főzővízbe egy kevés ecetet öntesz.
Trükk, ha kemény a vaj
Ha túl kemény a vaj vagy a margarin ahhoz, hogy dolgozz vele, ne a mikróba tedd! Fedd le egy egy meleg pohárral, pár perc múlva már vágható is lesz.