Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Süssünk shortbreadet!

A shortbread egy angolszász országokban kedvelt vajas omlós keksz. A skóciai eredetű sütemény több országban is nagy kedvencnek számít, így az Egyesült Királyság mellett Dániában, Svédországban és Írországban is.

A skót történelemben már a 12. században készítettek omlós kekszeket, a legendárium mégis úgy tartja, hogy Mária, a skótok királynője, a 16. században tette népszerűvé az akkortájt köménnyel ízesített, háromszög formára vágott kekszet.

Az alapanyagoknak köszönhetően a shortbread akkortájt nem tartozott a mindennapi élethez, ritka, ünnepi alkalmakkor készítették, így főleg esküvőkön, karácsonykor vagy szilveszterkor került a családok asztalára.

Shetland szigetén a hagyomány szerint omlós tésztát törtek - és törnek a mai napig - ketté a menyasszony feje felett, mielőtt belépett új otthonába (Bried''s Bonn). A menyasszony édesanyja által sütött keksz kettétörésével áldották meg és tették termékennyé a házasságot.

Manapság a shortbreadet általában tea vagy kávé mellé kínálják. A délutáni tea az angolok számára szent és sérthetetlen dolog, nagyjából 200 éve, mióta Anna Russel, Bedford hercegnője rászoktatta az országot arra, hogy harapjanak valamit a korai ebéd és a késői vacsora között. A dolog annyira jól sikerült, hogy a szokás fennmaradt, és az angolok előszeretettel teáznak, általában a családjuk vagy barátaik körében. A shortbread mellett scone-t (pogácsaszerű tészta), pici gyümölcsös tortácskákat és az elmaradhatatlan uborkás szendvicset is szívesen eszik a teához.

A shortbread tésztája vajból, lisztből, egy csipetnyi sóból és cukorból áll. Anno zablisztből készítették, ma hagyományosan inkább búzalisztből készül, bár vannak változatok, ahol a keményebb textúra érdekében kukoricalisztet használnak, míg az omlós, kicsit morzsálós eredmény elérése érdekében rizsliszttel készítik a süteményt.

Ízesíteni sokmindennel lehet. Gazdagítható darált mandulával vagy más darált csonthéjassal, reszelt citrushéjjal. De tehetünk bele kakaóport, mákot, fűszerezhetjük is. Egy kis szerecsendió, szegfűszeg, fahéj is jó lehet bele.

A tészta gazdagítható csokichipsszel, ha úgy formázzuk, akkor lekvárt is lehet bele tenni, de aszalt gyümölccsel vagy durvára vágott dióval, mogyoróval is gazdagítható. Vagy akár a kisült példányok megmárthatóak egy kis olvasztott csokoládéban.

A legismertebb és talán legrégebbi shortbreadre specializálódott vállalat a skót Walkers, amit 1898-ban alapított Joseph Walker, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a ma már világhírűvé vált cég.

A shortbread annyira kedvelt az angolszászoknál és szerte a nagyvilágban, hogy még saját napja is van: január 6-a, a nemzeti omlós tészta nap.

A nálunk leginkább ismert omlós tészta a linzer, igaz ennek a tésztájába legtöbbször tojássárgája is kerül.

Shortbread

Hozzávalók:
17,5 dkg nem túl kemény vaj
7,5 dkg porcukor
17,5 dkg finomliszt
7,5 dkg kukoricaliszt
csipet só

Elkészítlés: Az összegyúrt tésztát 4 felé szedem, hosszú rudakat formázok belőlük, felkarikázom. Ezeket a karikákat sütőpapíros tepsire fektetem, majd 160 fokon egy órát sütöm. Amikor szép aranysárga színűek, akkor késznek ítélem őket.

Mocha Choca Shortbread

Hozzávalók:
19,5 dkg porcukor
6 dkg kakaó
31,5 dkg finomliszt
2,5 dkg kukoricaliszt
csipet só
34 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál instant kávé

Elkészítés: A hozzávalókat a vajjal lágy tésztává gyúrom, legalább fél órát pihentetem a hűtőben. A sütőt 170 fokra langyosítom. A tésztát nyújtom, téglalap alakú kekszeket vágok belőle, majd a sütőpapíros tepsire fektetem.
Addig sütöm, amíg a keksz meg nem keményedik (ergo nem kezd el hajladozni, ha elemelek egyet a tepsiről).

Aprósütemények a Mindmegettén >>>



Ezek is érdekelhetnek

Friss