Keress receptre vagy hozzávalóra

Sushi-variációk

default user icon
1 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 15 dkg sushi rizs
  • kevés só
  • cukor
  • rizsecet vagy 10%-os ételecet
  • szójaszósz
  • A maki sushihoz:
  • 2 lap nori-nori (szárított tengeri alga)
  • 6 dkg füstölt lacazfilé
  • 10 centi kígyóuborka
  • A temaki (tölcsér) sushihoz:
  • 1 lap nori-nori
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál szeletelt, pácolt ecetes gyömbér
  • A gunkan sushihoz:
  • 1 lap nori-nori
  • 8 dkg füstölt lazac
  • 2 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 1 mokkáskanál wasabi (japán torma)
  • 2 szál friss kapor

Elkészítés

    Elkészítés: A sushi rizst egymás után 9x hidegvízben átmossuk, majd a rizshez képest másfélszeres mennyiségű, sóval, cukorral, rizs- vagy ételecettel ízesített vízben lassú tűzön, sűrűn megkeverve, kb. 10-12 perc alatt megfőzzük, majd kihűtjük.

    A maki sushihoz 1-1 norilapot bevizezünk, bambuszlapra fektetjük, 2-2 marék rizst teszünk rájuk, vizes kézzel a norilapok 3/4 részén elsimítjuk, a közepükre tesszük a vékony csíkokra vágott füstölt lazacot, a meghámozott, kimagozott, szintén vékony csíkokra vágott uborkát, és a bambuszlap segítségével szorosan felcsavarjuk. Ha mindkét maki sushi elkészült, lefóliázva hűtőbe tesszük.

    A temaki sushihoz a norilapot ollóval 4 részre vágjuk, egyet bevizezünk, a bambuszlapra tesszük, fél marék rizst teszünk rá, eligazítjuk, piros és zöld paprikacsíkokat, gyömbércsíkokat nyomkodunk bele, hogy az egyik végén kiálljanak, és a nori egyik sarkától indulva tölcsér formájúra szorosan felcsavarjuk. Ha mind a 4 elkészült, lefóliázva hűtőbe tesszük.

    A gunkan sushihoz a norilapot bevizezzük, bambuszlapra tesszük, 2 marék rizst teszünk a felénk eső részére, vizes kézzel rúd alakúra formáljuk, majd a bambuszlappal szorosan felcsavarjuk, és lefóliázva hűtőbe tesszük. A halsalátához a füstölt lazacot éles késsel kicsi kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a wasabit és az aprított kaprot, összekeverjük.

    Tálaláskor a maki sushikat vízbe mártott éles késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a temaki tölcsérsushik készen vannak, a gunkan sushi-t szintén vízbe mártott éles késsel 8 egyforma darabra vágjuk, felállítjuk, és 1-1 kiskanál halsalátát halmozunk rájuk.

    Végül a három különböző sushit vegyesen tányérokra tesszük, külön tálkában szójaszószt, esetleg pácolt gyömbért, wasabit kínálhatunk mellé. Hidegen kínáljuk.

Megjegyzés

Ha nem kapunk eredeti japán sushi rizst, a sima kerekszemű rizs is megfelel. A gunkan sushihoz a füstölt lazac helyett használhatunk füstölt pisztrángot, makrélát, tonhalat stb. A temaki sushi-ba tehetünk avokádó, pácolt retek, bambuszrügy stb. csíkokat is.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

ekesandi 5 évvel ezelőtt
Jaj de jó, hogy itt van! Most hétvégén akartam csinálni:)

Hasonló Receptek

Magazin