Sült pulyka két töltelékkel

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • a pulyka mája,
  • 1 evőkanál vaj,
  • 2 tojás,
  • 50-100 szem kis mazsola,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • szerecsendió,
  • 1-2 szegfűszeg,
  • só,
  • bors

Elkészítés

    A sütéshez előkészített három-négy kilós bébipulykát megtisztítjuk, a combokból az inakat eltávolítjuk, megsózzuk, esetleg citromlével bedörzsöljük. Két órával a sütés megkezdése előtt kétféle vagdalékkal megtöltjük, egyikkel a begyét, a másikkal a hasüregét.

    A begy tölteléke
    Hozzávalók:
    a pulyka mája,
    1 evőkanál vaj,
    2 tojás,
    50-100 szem kis mazsola,
    1 evőkanál zsemlemorzsa,
    szerecsendió,
    1-2 szegfűszeg,
    só,
    bors
    A finomra vágott májat a vajjal s a két tojás sárgájával elkeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a zsemlemorzsát, szerecsendióval, szétnyomott szegfűszeggel, sóval, borssal ízesítjük. A két fehérjéből tojáshabot verünk, alácsúsztatjuk a vagdalékot, s a pulyka mellbőre alá töltjük.

    A hasüreg tölteléke
    Hozzávalók:
    1 közepes nagyságú hagyma,
    3 dkg vaj,
    10 dkg szalonna,
    1 csapott evőkanál szardellapaszta,
    2 dl tej,
    2 zsemle,
    40 dkg borjúsült,
    1 evőkanál kapribogyó,
    3 tojás,
    10 dkg vaj,
    szerecsendió,
    só,
    bors
    A megtisztított hagymát finomra vágjuk, s a vajban üvegesre pároljuk. A szalonnát nem túl kicsi kockákra vágjuk. A zsemléket tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk. Az előzetesen megsütött és lehűtött borjúhúst kockákra vágjuk. Valamennyi említett hozzávalót a szardellapasztával, a leszárított kapribogyókkal és a borjúsült pecsenyezsírjával kétszer-háromszor átdaráljuk. Hozzáadjuk a három tojást, a felolvasztott vajat, csipetnyi szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, az egész masszát jól összegyúrjuk, a hasüregbe töltjük, a nyílást fogvájóval összetűzzük.

    Ha a pulykát zománcos tepsiben tesszük a sütőbe, ajánlatos előtte dupla alufóliába csomagolni, így nem kell locsolgatni, magától is megpuhul. Közepes lángon annyi órát sütjük, ahány kiló. Csak amikor már megpuhult, bontjuk szét a fóliát, és pirítjuk ropogósra.
    Feldarabolva tálra tesszük, körülötte felváltva elrendezzük a kétféle, szeletekre vágott tölteléket. Tálalás előtt meglocsoljuk a pecsenyeszafttal, s annak maradékát mártásos csészében felszolgáljuk. Sült burgonyával, párolt zöldséggel körítjük. Áfonyalekvárt kínálunk hozzá.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin