A pulyka hasüregét alaposan bedörzsöljük sóval és őrölt borssal, majd megtöltjük a friss fűszernövényekkel, a babérlevéllel és az egészben hagyott fokhagymagerezdekkel. Ezután a pulykát kívülről is jól bedörzsöljük sóval, és a mellével felfelé egy nagy öntöttvas sütőtálba fektetjük. Megöntözzük némi olívaolajjal, teszünk rá 2-3 vajforgácsot, és fedő nélkül sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra hosszat. Közben a keletkező szafttal locsolgatjuk.
Egy serpenyőben a maradék olívaolajon kiolvasztjuk a szalonnát, és a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük. A forró zsiradékon megfuttatjuk a salottát, majd a cukorral megszórva karamellizáljuk kb. 3 perc alatt. A fényezett salottát a serpenyőben összeforgatjuk a csiperkével és a gesztenyével, végül megsózzuk, megborsozzuk.
A sütőtálat kivesszük és a gombás-gesztenyés keveréket egyenletesen elosztjuk a pulyka körül, illetve alatt. Végül változatlan hőfokon készre sütjük további kb. 30 perc alatt.