Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült lazac paprikás mártással és túrós csusza rétessel

75 perc
mester
költséges
3 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet, majd legalább egy órát állni állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják.
  2. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a bőrével lefelé belerakjuk az előzőleg befűszerezett lazacot. A forró zsiradékkal locsolgatva, kb. 5 percig sütjük. Ezután berakjuk a180 fokra előmelegített sütőbe, és 15 percig sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
  3. A mártáshoz a nyers lazacot (pl. a vékony, hasaalja rész) felvágjuk kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a paradicsomot, és a paprikát vékonyra szeleteljük. Az olívaolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Beleöntjük a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a paprikát és paradicsomot, és tovább pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a csípős Piros Aranyat, alaposan összekeverjük, és felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel és kb. 15 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a feldarabolt lazacot, a tejfölt, és további 15 percig főzzük. A készre főtt paprikást ezután leturmixoljuk, majd egy szűrőn átszűrjük, hogy szép selymes legyen a szósz, és tálalásig melegen tartjuk.
  4. A kocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy kevés olajon megfutattjuk. Ezután hozzáadjuk a túrót, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk hűlni. Egy nedves konyharuhára rárakunk egy réteslapot, lekenjük olajjal, majd ráhelyezzük a következő réteslapot, és még egy harmadikat. Ezután körbe a széleknél kb. 1,5 cm-es csíkot hagyunk, és rákanalazzuk a csuszát a rétesre. A konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk olajjal, ráhelyezzük (egymástól kicsit távolabb) a réteseket, majd mindegyiket lekenjük vékonyan olajjal. Berakjuk az előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, szép ropogósra sütjük. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)

Megjegyzés

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé 1-2 szeletet a túrós csusza rétesből, és úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss