Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sült lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel

Hozzávalók

  • A lazachoz:
  • 3 db lazacfilé (kb. 20 dkg-os)
  • 1/2 db citrom leve
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 5 dk vaj
  • 2-3 ek olívaolaj
  • Paprikás-mártáshoz:
  • 20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 dl tejföl
  • őrölt fehér bors
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk Piros Arany (csípős)
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 3-4 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • Túrós csusza réteshez:
  • 1 csomag réteslap
  • 20 dkg kocka tészta
  • 50 dkg túró
  • 3-4 ek olaj

Elkészítés

    1. A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet, majd legalább egy órát állni állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják.
    2. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőbe, majd a bőrével lefelé belerakjuk az előzőleg befűszerezett lazacot. A forró zsiradékkal locsolgatva, kb. 5 percig sütjük. Ezután berakjuk az előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, és még 15 percig sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
    3. A mártáshoz 20 dkg nyers lazacot felvágunk kisebb darabokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát apróra, a paradicsomot, és a paprikát vékonyra szeleteljük. Az olívaolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Beleöntjük a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a paprikát és paradicsomot, és tovább pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a Piros Aranyat, alaposan összekeverjük, és felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel és kb. 15 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a feldarabolt lazacot, a tejföl t, és további 15 percig rotyogtatjuk. A készre főtt paprikást ezután leturmixoljuk, majd egy szűrőn átszűrjük, hogy szép selymes legyen a szósz, és tálalásig melegen tartjuk.
    4. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy kevés olajon megfutattjuk. Ezután hozzáadjuk a túró t, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk hűlni. Egy nedves konyharuhára rárakunk egy réteslapot, lekenjük olajjal, majd ráhelyezzük a következő réteslapot, és még egy harmadikat. Ezután körbe a széleknél kb. 1,5 cm-es csíkot hagyunk, és rákanalazzuk a csuszát a rétesre. A konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk olajjal, ráhelyezzük (egymástól kicsit távolabb) a réteseket, majd mindegyiket lekenjük vékonyan olajjal. Berakjuk az előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, szép ropogósra sütjük. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)

    SERTÉSKROKETT FRANCIASALÁTÁVAL 

    ÁFONYÁS NARANCSOS FATÖRZS 

Megjegyzés

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé 1-2 szeletet a túrós csusza rétesből, és úgy kínáljuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció
X

Nem ez a legjobb Sült lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel recept?