Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sült lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel

Hozzávalók

  • A lazachoz:
  • 3 db lazacfilé (kb. 20 dkg-os)
  • 1/2 db citrom leve
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 5 dk vaj
  • 2-3 ek olívaolaj
  • Paprikás-mártáshoz:
  • 20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 dl tejföl
  • őrölt fehér bors
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk Piros Arany (csípős)
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 3-4 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • Túrós csusza réteshez:
  • 1 csomag réteslap
  • 20 dkg kocka tészta
  • 50 dkg túró
  • 3-4 ek olaj

Elkészítés

    1. A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet, majd legalább egy órát állni állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják.
    2. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőbe, majd a bőrével lefelé belerakjuk az előzőleg befűszerezett lazacot. A forró zsiradékkal locsolgatva, kb. 5 percig sütjük. Ezután berakjuk az előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, és még 15 percig sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
    3. A mártáshoz 20 dkg nyers lazacot felvágunk kisebb darabokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát apróra, a paradicsomot, és a paprikát vékonyra szeleteljük. Az olívaolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Beleöntjük a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a paprikát és paradicsomot, és tovább pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a Piros Aranyat, alaposan összekeverjük, és felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel és kb. 15 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a feldarabolt lazacot, a tejfölt, és további 15 percig rotyogtatjuk. A készre főtt paprikást ezután leturmixoljuk, majd egy szűrőn átszűrjük, hogy szép selymes legyen a szósz, és tálalásig melegen tartjuk.
    4. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy kevés olajon megfutattjuk. Ezután hozzáadjuk a túrót, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk hűlni. Egy nedves konyharuhára rárakunk egy réteslapot, lekenjük olajjal, majd ráhelyezzük a következő réteslapot, és még egy harmadikat. Ezután körbe a széleknél kb. 1,5 cm-es csíkot hagyunk, és rákanalazzuk a csuszát a rétesre. A konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk olajjal, ráhelyezzük (egymástól kicsit távolabb) a réteseket, majd mindegyiket lekenjük vékonyan olajjal. Berakjuk az előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, szép ropogósra sütjük. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)

    SERTÉSKROKETT FRANCIASALÁTÁVAL >>>

    ÁFONYÁS NARANCSOS FATÖRZS >>>

Megjegyzés

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé 1-2 szeletet a túrós csusza rétesből, és úgy kínáljuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció
X

Nem ez a legjobb Sült lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel recept?


Magazin