Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült hús sárgaborsópürével

75 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 70 dkg pecsenyehús (sertés)
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • majoranna
  • kakukkfű
  • 3-4 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 2 dl víz
  • A sárgaborsópüréhez:
  • 20-25 dkg sárgaborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db húsleveskocka
  • őrölt fehérbors
  • 5 dkg vaj
  • főzőtejszín
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: A húst vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel. Egy tepsibe kanalazzuk bele az olajat (vagy zsírt), majd helyezzük egymás mellé a befűszerezett húsdarabokat. Ezután öntsük alá a vizet, szórjuk rá a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 1 óra alatt közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Egy edénybe tegyük bele a sárgaborsót és az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára, de vigyázzunk, nehogy a borsó teljesen szétfőjön. (Figyeljünk rá ameddig fel nem forr, mert a borsó először elkezd nagyon habosodni, és olyankor mérsékelni kell a hőfokot, és kevergetni kell, míg elfő a habja.) Főzés közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk.

Amikor a borsó már puhára főtt és teljesen sűrű állagú, akkor keverjük hozzá a vajat és annyi főzőtejszínt, hogy püré állagú legyen. Ezután még pár percig főzzük, állandó kevergetés mellett.

Tálaláskor a sült húst a sárgaborsópürével és ízlés szerint salátával kínáljuk.

Megjegyzés

Lehetőleg pecsenyehúsból készítsük el, mert akkor sütés után jó szaftos marad. Igaz, így van a húson némi zsírréteg is, de ez adja meg az igazán finom ízét. Akik ettől kicsit óckodnak azoknak ajánlani tudom helyette a sertéscombot. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss