Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült birsdzsem körtével

90 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem, a birsalmákat alaposan megmosom. Alufóliával bélelt tepsire rakosgatom a gyümölcsöket, 40-45 perc alatt puhára sütöm.

Kissé hűlni hagyom, majd meghámozom, eltávolítom a magjait, kisebb kockákra vágom. Egy méretes lábosba halmozom, annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a gyümölcsöket. Közepes tűzön főzni kezdem. Közben meghámozom és felaprítom a körtéket is. Ha a víz forrni kezd, a körtéket is a birshez adom. 10-15 perc elteltével hozzáadom a cukrot, további 15-20 percet főzöm.

Ha kellően besűrűsödött, üvegekbe töltöm. Tartósítás tekintetében magam a nedves dunszt híve vagyok, de száraz dunsztban is befejezhető a művelet. A nedves dunszt lényege, hogy a lezárt üvegeket forrásban lévő vízzel 3/4-ig töltött fazékba állítom, egy éjszakát hagyom lassan hűlni.

A már kihűlt indulhatnak a polcra, aztán pedig több nyár óta őrzött dzsemmel és lekvárral ajándékba.

Ezek is érdekelhetnek

Friss