Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült alma szilvával

MME MME
mester
olcsó
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 nagy desszertalma
  • 20 dkg szilva
  • 2 dkg (barna) cukor
  • 4,5 dl portói bor
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • 1 narancs finomra reszelt héja
  • 5 cm hosszú fahéjrúd
  • 2–3 szegfűszeg (tetszés szerint)
  • 1 mokkáskanál porcukor a cukormáz készítéséhez
  • A tálaláshoz:
  • 1 pohár zsírszegény tejszín vagy félzsíros joghurt

Elkészítés

Előkészítés: Az almát megmossuk, kivájjuk a magházát. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: Az almákat szárukkal fölfelé deszkára állítjuk, és felülről lefelé az aljától számított 2 cm-es mélységig bevágjuk úgy, hogy nyolc egyenlő gerezdet kapjunk, majd szorosan egymás mellé egy lapos tűzálló tálba tesszük. Óvatosan az almák közepébe nyomkodjuk a szilva egynegyedét – nem szükséges, hogy a nyílás végéig leérjen. Meghintjük a barna cukorral, és ráöntjük a bort. Mellé szórjuk a citrom- és narancshéjat, a fahéjrudat és a szegfűszeget. Az almát fedő nélkül 15 percig sütjük a sütőben, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 °C-ra (gázsütő: 2. fokozat), és tovább sütjük kb. 45 percig. Közben 10–15 percenként meglocsoljuk a borral. Akkor jó az alma, ha megpuhul, de még nem esik szét. A borhoz keverjük a cukrot, kevergetjük, és sziruppá sűrűsítjük. Az almát külön tányérokon, a portói sziruppal leöntve tálaljuk. Tetejére kevés porcukrot szórunk, és tejszínnel vagy joghurttal körítjük, tetszés szerint.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag: 363 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss