A vulkánról elnevezett pizzaféle története majdnem olyan izgalmas, mint maga az étel. Az ötvenes évek Amerikájában, egy olasz étteremtulajdonos, Nazzareno Romano rájött, hogy ha keresztezi a pizzatésztát a szendviccsel, akkor abból egy nagyon klassz, szerethető fogás jön létre. Így is lett, az emberek, akik megkóstolták a fogást egytől-egyik beleszerettek. De a pizzaszendvics népszerűsége lassan nőtt.
A hollywoodi sikersztori
Egészen addig, amíg Hollywood hangos nem lett az olasz rendező, Roberto Rossellini és Ingrid Bergman kapcsán kibontakozó botránytól, amely egy, Olaszországban forgatott film kapcsán tört ki. A Stromboli című filmben szeretett egymásba a rendező és a színésznő, s az étterem tulaja érezte, hogy pont ez a hírverés kell az addig csak pizza imbottito-nak nevezett szendvicsnek is, így gyorsan elkeresztelte Strombolinak.
Házi pizza készítése lépésről lépésre >>>
A titok a minőségi alapanygokban rejlik
A Strombolit hamar más éttermek is átvették, mivel egyszerű, jól variálható étel. A lényeg, hogy jó minőségű olasz felvágottak, szeletelt sajtok kerüljenek a tésztába, amelyet utána kemencében készre sütnek. A klasszikus változaton sonka, mozzarella és parmezán található, de lehet grillezett sajttal, pepperonival is készíteni, illetve vékonyra szeletel pulyka- sertéssonka, bresaola, grillezett csirke, blansírozott zöldségek, friss paradicsom vagy bármilyen más, nekünk tetsző töltelék kerülhet a stromboliba.
Így készítsd el!
Az elkészítése rendkívül egyszerű, a szokásos pizzatésztánkat megkenjük az előkészített paradicsommártással vagy tejfölös alappal, megszórjuk/megpakoljuk az általunk választott feltétekkel, majd nem túl szorosan eltekerjük, s a tésztakígyót sütőpapíros tepsire fektetjük, s egy éles késsel szakaszonként bemetsszük. Forró sütőben megsütjük, majd a bemetszések mentén szendvicsméretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.