Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stromboli, a csavart pizza

A stromboli az amerikai olaszok és az amerikaiak kedvelt pizzája, amely nem más, mint egy tartalmas olasz szendvics és egy calzone pizza szerelemgyereke. Nem véletlen, hogy hamar népszerűvé vált, hiszen csakis a jó tulajdonságokat örökölte mindkét szülőjétől.

A vulkánról elnevezett pizzaféle története majdnem olyan izgalmas, mint maga az étel. Az ötvenes évek Amerikájában, egy olasz étteremtulajdonos, Nazzareno Romano rájött, hogy ha keresztezi a pizzatésztát a szendviccsel, akkor abból egy nagyon klassz, szerethető fogás jön létre. Így is lett, az emberek, akik megkóstolták a fogást egytől-egyik beleszerettek. De a pizzaszendvics népszerűsége lassan nőtt.

 A hollywoodi sikersztori

Egészen addig, amíg Hollywood hangos nem lett az olasz rendező, Roberto Rossellini és Ingrid Bergman kapcsán kibontakozó botránytól, amely egy, Olaszországban forgatott film kapcsán tört ki. A Stromboli című filmben szeretett egymásba a rendező és a színésznő, s az étterem tulaja érezte, hogy pont ez a hírverés kell az addig csak pizza imbottito-nak nevezett szendvicsnek is, így gyorsan elkeresztelte Strombolinak.

Házi pizza készítése lépésről lépésre >>> 

A titok a minőségi alapanygokban rejlik

A Strombolit hamar más éttermek is átvették, mivel egyszerű, jól variálható étel. A lényeg, hogy jó minőségű olasz felvágottak, szeletelt sajtok kerüljenek a tésztába, amelyet utána kemencében készre sütnek. A klasszikus változaton sonka, mozzarella és parmezán található, de lehet grillezett sajttal, pepperonival is készíteni, illetve vékonyra szeletel pulyka- sertéssonka, bresaola, grillezett csirke, blansírozott zöldségek, friss paradicsom vagy bármilyen más, nekünk tetsző töltelék kerülhet a stromboliba.

Így készítsd el!

Az elkészítése rendkívül egyszerű, a szokásos pizzatésztánkat megkenjük az előkészített paradicsommártással vagy tejfölös alappal, megszórjuk/megpakoljuk az általunk választott feltétekkel, majd nem túl szorosan eltekerjük, s a tésztakígyót sütőpapíros tepsire fektetjük, s egy éles késsel szakaszonként bemetsszük. Forró sütőben megsütjük, majd a bemetszések mentén szendvicsméretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.

Tovább olasz receptjeinket itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss