Stíriai metélt

default user icon
13 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1/2+2 dl tejföl
  • 1+3 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 5+5 dkg+diónyi margarin
  • 2+6 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítés

    Előkészítés: A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet.

    Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, az olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral, a sütőtálban kínáljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

éva 1 évvel ezelőtt
Ez nem stiriai metélt ,mint ahogy a nevében is - metélt - ez nudli!!! nem baj??
Hofer Laura 2 évvel ezelőtt
Soha nem ettem még, így nem tudom, hogy olyan lett e, mint amilyennek lennie kell, de az biztos, hogy pillanatok alatt elfogyott. Én legközelebb szerintem vmi natúr, vagy édesebb joghurttal készítem, mert nekem a tejföl kicsit savanykás volt, de isteni! Köszönöm :)
angela 2 évvel ezelőtt
holnap akarom késziteni és egy kerdesem lenne. A tojasfeherjet külön rakod ra vagy össze kell keverni a tojassárgás -tejfölös krémmel?
Kovács-Goda Brigitta 3 évvel ezelőtt
Isteni volt! A krémhez 3dl tejfölt keverek legközelebb(2dl helyett), mert én jobban szeretem, ha picit több rajta ez a krém sütés után.
Muth Antalné 4 évvel ezelőtt
Elkészitettem nagyon finom lett,köszönöm a receptet.
MariaLorenz 4 évvel ezelőtt
Ez az igazi stiriai metélt az összes többi imitáció!!!!!!!!!
Sz Gabi 4 évvel ezelőtt
Tuti a recept, köszönjük! Mivel inzulinrezisztenciám van, annyit módosítottam, hogy teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és nyírfacukorral csináltam meg... Így is tökéletes lett!!
dorcis 5 évvel ezelőtt
Ja, és a tésztába is tettem vaniliáscukrot és citromhéjat. Tényleg nagyon finom lett :))
dorcis 5 évvel ezelőtt
Szuper recept! Én kicsivel több lisztet tettem bele, érzésem szerint többet kívánt a tészta, és valóban, nem is ragadt, könnyen gyúrható volt. Szerintem a túrótól függ, hogy kell-e pluszba liszt. Sodrás helyett derelyevágóval vágtam fel, gyors és egyforma metéltek lettek.
Ancsa 6 évvel ezelőtt
Kipróbáltam máskor, máshonnan, másik recepttel, merthogy imádom ezt az ételt. Nem sikerült. Kiszáradt, egyáltalán nem volt az az igazi. Kicsit szkeptikusan nekiálltam múlt héten ennek a receptnek és láss csodát: tökéletesre sikerült! A párom imádta, pedig nem édesszájú! Köszönöm, hogy végre igazi stíriai metéltet ehettem! :)

Hasonló Receptek

Magazin