Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Stíriai metélt rumos baracklekvárral

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • A tésztához:
  • 60 dkg túró
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • A deszka szórásához:
  • liszt
  • A tepsi kikenéséhez
  • vaj, zsemlemorzsa
  • A tejfölös mártáshoz:
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • Az öntethez:
  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 3 evőkanál rum
  • A tálaláshoz:
  • porcukor, gyümölcsök, citromfűlevél

Elkészítés

    Előkészítés: A túrót villával áttörjük. A mártáshoz 4 tojást kettéválasztunk. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük.

    Elkészítés: A túrót 3 egész tojással, a liszttel, pici sóval összegyúrjuk (viszonylag lágy tészta lesz). Lisztezett deszkára tesszük, belisztezzük a tésztát is, hogy ne ragadjon nagyon, és 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Kb. 3 cm hosszú és 0,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sós, forró vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük. Elkészítjük a tejfölös mártást. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, csípet sót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és a tejfölt. Összekeverjük. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával. A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá vertjük. A tésztát a mártásba tesszük, elkeverjük, és lazításként óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjét is. A hőálló tálba öntjük, az előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A lekvárt kikeverjük a rummal és pici vízzel, majd a még melegen felszeletelt tészta mellé tesszük. A tetejét szórjuk meg porcukorral, díszíthetjük gyümölcsökkel, citromfűlevelekkel.

    Munka: kb. 45 perc
    Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
    1 adag: 554 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin