Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stefánia vagdalt: mi köze Sisinek a tojással töltött fasírthoz?

„Régi mániád” a Stefánia? Tudod, hogy kiről nevezték el a zuglói utat és a vagdaltat?

Még a mai fiatalok fülében is ismerősen cseng A régi nyár című múlt századi operett slágere: „A régi mániám, végighajtani a Stefánián, egy fess fiákeren, és a gomblyukamban virág terem...” A szép platános út 1888 óta viseli Stefánia Klotild Lujza Hermina Mária Sarolta (1864–1945) nevét.

A belga királyi hercegnő József nádor legkisebb leányának, a későbbi belga királynénak a gyermeke volt, és fiatalon feleségül adták I. Ferenc József fiához, Rudolfhoz. Sisi nem kedvelte a menyét, bizalmasai körében flamand tehénnek, ronda tramplinak hívta, de nem avatkozott bele az életébe.

Rudolf öngyilkossága után az özvegy trónörökösné elmenekült a bécsi udvarból, utazgatni kezdett, majd rangon aluli házasságot kötött Lónyay Elemér földesúrral, akivel boldogságban élt a IV. Károly által később grófi rangra emelt férj oroszvári kastélyában. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. A második világháború elől a házaspár Pannonhalmára menekült. Stefánia itt halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.

STEFÁNIA-VAGDALT-RECEPTEK >>>  

Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főételek, pl. a Stefánia módra készített vagdalt, sült és rizottó közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. De Stefániáról tortát is elneveztek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss