Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Stefánia vagdalt, gyümölcsteában párolt lilakáposztával

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéshús (nálam lapocka)
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 4 db tojás (főtt, kemény - a töltéshez)
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 mokkáskanál kömény (őrölt)
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 mokkáskanál bors (őrölt fekete)
  • 1 teáskanál só
  • kevés tej (vagy víz)
  • 1 db tojás (a tetejére felverve)
  • A párolt káposztához:
  • 1 fej lila káposzta (közepes)
  • 2-3 dl tea (cukorral ízesített, erdei gyümölcs/málna)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl balzsamecet
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

    1. A töltéshez való tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk.
    2. A két zsemlét pár percre kevés tejbe, vagy vízbe áztatjuk. Miután jól megszívták magukat, kinyomkodjuk és ledaráljuk a hússal és a hagymákkal együtt.
    3. A darált húshoz hozzáadunk két tojást és az egészet, a fűszerekkel együtt, jól eldogozzuk.
    4. A tepsit, vagy formát, amiben a vagdaltat sütjük, kikenjük egy kevés zsírral és kiszórjuk zsemlemorzsával.
    5. A hús felét leterítjük, megformázzuk, és sorban egymás után belehelyezzük a tojásokat, majd az egészet befedjük a hús másik felével, és szépen elegyengetjük, formát adunk neki. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, hogy ne repedezzen ki.
    6. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 1-1,5 óra alatt, először lefedve, majd félidő eltelte után, a fóliát eltávolítva, szép pirosra sütjük.
    7. Míg a vagdalt sül, addig elkészítjük a párolt káposztát. Ehhez először főzünk egy finom málnás, vagy erdei gyümölcsös teát, ami nem fekete tea alapú, és kevés cukorral beízesítjük. A lilakáposztát legyaluljuk, vagy vékonyan felszeleteljük.
    8. Egy tapadásmentes edényben a cukrot barnára pirítjuk, majd beletesszük a káposztát és felöntjük egy kevés balzsamecettel és a teából is öntünk hozzá egy keveset. Hozzáadjuk a köményt és megsózzuk kissé.
    9. Fedő alatt pároljuk, közben átkeverjük, és addig adagoljuk hozzá a teát, míg puhára nem párolódik a káposzta. Megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük még egy kevés balzsamecettel.
    10. Miután a vagdalt megsült, a formában pihentetjük pár percig, hogy szépen szeletelhető legyen. Kínálhatunk mellé hagymás tört burgonyát, de csak a párolt káposztával tálalva is nagyon finom.

Megjegyzés

Ennek a hagyományos fogásnak a különlegessége az erdei gyümölcsteában párolt lilakáposztában rejlik, ami ezt az amúgy is nagyon finom köretet kellemes, málnás ízzel gazdagítja, ami nagyon jól illik a vagdalt fűszerességéhez.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin