Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stefánia sült

90 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg darált hús (fele marha, fele sertés volt)
  • 10 dkg durvára reszelt sárgarépa
  • 20-25 dkg nyers, durvára reszelt krumpli
  • 10 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 dkg zsír vagy olaj
  • kb. 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kb. 2 teáskanál őrölt feketebors
  • kb. 2 evőkanál piros arany (lehet csípős is)
  • kb. 1/2-1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. 1-1,5 teáskanál őrölt kömény
  • kb. 2 evőkanál mustár
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • 2 tojás villával habosra felverve
  • Valamint:
  • 6 db keményre főtt tojás
  • kb. 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • kb. 5 dkg zsír vagy olaj
  • kevés víz vagy száraz fehérbor

Elkészítés

Elkészítés: A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát előzetesen zsiradékban megdinsztelem, langyosra hűtöm.

A húst az összes hozzávalóval, végül a felvert tojásokkal összegyúrom.

A húsmasszát kiolajozott sütőtálba helyezem, hosszú-keskeny formára igazítom. A közepén hosszában végig a tenyerem élével mélyedést képezek, a tojásokat (tetejükből kicsit levágok, hogy jobban illeszkedjenek) egymás mögé sorakoztatom, a húsmasszát két oldalról a tojások tetejére visszanyomkodom, elsimítom.

Tetejét zsemlemorzsával vékonyan megszórom, nagyon felhevített (enyhén füstölő) zsiradékkal egyenletesen leöntöm (a hús rostjai így összehúzódnak, kevésbé repedezik a sülésnél). Kevés vizet, vagy bort öntök alá, és fedetlenül 200 fokos sütőbe tolom.

Sülés közben saját zsírjával többször meglocsolom, és kb. 50-55 perc alatt piros-barnára sütöm. Az utolsó kb. 10 percben grillfokozatra kapcsolom a sütőt a teljes pirulásig.

Fóliával letakarom, kb. 20 percig pihentetem, mielőtt szeletelem.

Ez esetben párolt lilakáposztával és sült burgonyával kínáltam.

Megjegyzés

Melegen és hidegen is jó, salátákkal, főzelékfeltétnek, stb... - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss