Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Stefánia sült

2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg darált hús (fele marha, fele sertés volt)
  • 10 dkg durvára reszelt sárgarépa
  • 20-25 dkg nyers, durvára reszelt krumpli
  • 10 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 dkg zsír vagy olaj
  • kb. 1 evőkanál őrölt piros paprika
  • kb. 2 teáskanál őrölt feketebors
  • kb. 2 evőkanál piros arany (lehet csípős is)
  • kb. 1/2-1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. 1-1,5 teáskanál őrölt kömény
  • kb. 2 evőkanál mustár
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • 2 tojás villával habosra felverve
  • Valamint:
  • 6 db keményre főtt tojás
  • kb. 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • kb. 5 dkg zsír vagy olaj
  • kevés víz vagy száraz fehérbor

Elkészítés

    Elkészítés: A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát előzetesen zsiradékban megdinsztelem, langyosra hűtöm.

    A húst az összes hozzávalóval, végül a felvert tojásokkal összegyúrom.

    A húsmasszát kiolajozott sütőtálba helyezem, hosszú-keskeny formára igazítom. A közepén hosszában végig a tenyerem élével mélyedést képezek, a tojásokat (tetejükből kicsit levágok, hogy jobban illeszkedjenek) egymás mögé sorakoztatom, a húsmasszát két oldalról a tojások tetejére visszanyomkodom, elsimítom.

    Tetejét zsemlemorzsával vékonyan megszórom, nagyon felhevített (enyhén füstölő) zsiradékkal egyenletesen leöntöm (a hús rostjai így összehúzódnak, kevésbé repedezik a sülésnél). Kevés vizet, vagy bort öntök alá, és fedetlenül 200 fokos sütőbe tolom.

    Sülés közben saját zsírjával többször meglocsolom, és kb. 50-55 perc alatt piros-barnára sütöm. Az utolsó kb. 10 percben grillfokozatra kapcsolom a sütőt a teljes pirulásig.

    Fóliával letakarom, kb. 20 percig pihentetem, mielőtt szeletelem.

    Ez esetben párolt lilakáposztával és sült burgonyával kínáltam.

Megjegyzés

Melegen és hidegen is jó, salátákkal, főzelékfeltétnek, stb...

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gaby53
Köszönöm az észrevételed kedves Anyapinta! Szeretem variálni a húsmasszát a zöldségfélékkel és fűszerekkel, baromfihúsból is szoktam készíteni. Ez esetben a gyerekek kérésére nem került bele áztatott zsemle, vagy kenyér, bár én ezt jobban szeretem..., talán jobban megszoktam..., de nem hátrány a korszerűbb alapanyagokat követni valamilyen szinten! :) Kellemes főzést-sütést a konyhában! üdv. Gabi
Anyapinta
Hasonlót sütöttem a hétvégén. Az alsó húsrétegbe nem tettem pirospaprikát, csak abba a részbe, amit a tojásokra halmoztam. Látványnak is nagyon szép volt.

Hasonló Receptek

Magazin