Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz ínycsiklandóan szaftos a steak – tippek a húsvásárlástól a sütésig

Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lenni, miből mit készíthetünk. Sütési tippekkel és kisokossal segítünk a grillezésben.

Ahhoz, hogy az általunk készített steak legyen a környéken a legfinomabb, nem kell bonyolult mesterfogásokat bevetni. Néhány hasznos tipp és apró trükk alkalmazásával biztosan nem kell aggódnunk a végeredmény miatt. Íme az útmutató, amelynek ismeretében már gyújthatjuk is be a grillt!

Mi Az omlós és porhanyós steak titka?

  1. Sütés előtt kenegessük meg olajjal a húst és pihentessük szobahőmérsékleten 10-15 percig.
  2. Közvetlenül a sütés előtt vagy sütés után sózzuk, hiszen a só nedvességet von el, ami miatt a hús nem marad szaftos.
  3. Sütés után mindig pihentessük néhány percet a húst. A serpenyőt vegyük le a tűzről, így a pecsenyelé szépen átjárja a szeleteket, s így biztosan nem lesz száraz.
  4. A profi séfek a steakhúst egy speciális eszközzel előkezelik, ettől a hús omlós és porhanyós lesz. Hasonló a húsklopfolóhoz, de tűhegyes kis fogacskái vannak, ezzel lehet puhítani a rostokat. Így az elkészítési idő is rövidül, a finom pecsenyelé a húsban marad. Háziasszonyok a tenyerükkel masszírozzák át a hússzeleteket.

Milyen húsfajták a legalkalmasabbak grillezésre?

T-BONE STEAK

A jellegzetes alakú csontról elnevezett húsfajta csontos hátszínből és vesepecsenyéből áll. Súlya kb. 50-70 dkg. A húst szegélyező zsírréteget érdemes bevagdosni, a húst nagy lángon meg kell pirítani, majd 5-8 percig kell sütni, attól függően, hogy véresen vagy közepesen átsütve szeretjük. A T-bone steak a második legnagyobb steakfajta, ennél már csak a Porthouse-steak nagyobb, ami akár 1 kg-ot is nyomhat.

RIB-EYE

A nyak hátsó részéből, a rostélyosból vágják. A húst sűrűn átszövik a zsírszövetek, közepén egy szem alakú zsírpárna helyezkedik el – innen az angol elnevezés. Csont nélkül árulják, súlya 25-30 dkg. Pirítsuk először nagy lángon, majd közepes lángnál süssük mindkét oldalát 3-5 percig.

BÉLSZÍN

A hosszúkás formájú hús a gerinc alatt fut. A bélszín a marha legnemesebb része, ami a legsoványabb és igen omlós. Akkor a legfinomabb, ha csak rövid ideig sütjük. Nemcsak szeletben, hanem egyben is elkészíthető.

HÁTSZÍN

Szintén kevés zsírt tartalmaz. Egyben sült húsnak vagy szeletelve, megpárolva is finom.

MARHA FARTŐ

A hátsó lábak feletti rész minősége szintén igen jó. A legízletesebb húsleves ebből készíthető. 

Melyik grillsütőt válasszuk steak készítéséhez?

A grillezés és a barbecue-zás magas szintű műveléséhez elengedhetetlenek a megfelelő sütőberendezések. A steakek grillezéséhez a faszenes grillsütő a legjobb választás, mert jellegzetesen füstös ízű ételek készíthetők ezzel a sütőtípussal. Pelletgrillezőben ugyancsak tökéletes steaket készíthetünk, mert a fapellet plusz, ínycsiklandó ízt ad a húsoknak. De akkor sem kell aggódnunk, ha gázgrillel rendelkezünk, ezzel az eszközzel is remek steakeket süthetünk. A gázüzemű grill használatánál a kezdőknek sem kell az eredmény miatt nyugtalankodniuk, ugyanis pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, ezáltal kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss