Így lesz íncsiklandóan szaftos a steak - tippek a húsvásárlástól a sütésig

Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lennünk, miből mit készíthetünk. Sütési tippekkel és kisokossal segítünk.
Tippek és tanácsok

1. Sütés előtt kenegessük meg olajjal a húst és pihentessük szobahőmérsékleten 10-15 percig. 

2. Közvetlenül a sütés előtt, vagy sütés után sózzuk, hiszen a só nedvességet von el, ami miatt a hús nem marad szaftos.

MI A TITKA? 5 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A SZAFTOS STEAKRŐL >>>

3. Sütés után mindig pihentessük a húst. A serpenyőt vegyük le a tűzről, így a pecsenyelé szépen átjárja a szeleteket.

4. A profi séfek a steakhúst egy speciális eszközzel előkezelik, ettől a hús omlós és porhanyós lesz. Hasonló a húsklopfolóhoz, de tűhegyes kis fogacskái vannak, ezzel lehet puhítani a rostokat. Így az elkészítési idő is rövidül, a finom pecsenyelé a húsban marad. Háziasszonyok tenyerükkel masszírozzák át a hússzeleteket. 

JÓ TUDNI! MELYIK HÚSHOZ MILYEN BOR ILLIK? >>>
Nemzetközi steak-kisokos

T-BONE STEAK:

A jellegzetes alakú csontról elnevezett húsfajta csontos hátszínből és vesepecsenyéből áll. Súlya 50-70 dkg. A húst szegélyező zsírréteget érdemes bevagdosni, a húst nagy lángon meg kell pirítani, majd 5-8 percig kell sütni, attól függően, hogy véresen vagy közepesen átsütve szeretjük. A T-Bone steak a második legnagyobb steak-fajta, ennél már csak a Porthouse steak nagyobb, ami akár 1 kg-ot is nyomhat.

ÚTMUTATÓ A TÖKÉLETES GÖNGYÖLT ROSTÉLYOSHOZ - FOTÓK LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>

RIB-EYE:
A nyak hátsó részéből, a rostélyosból vágják. A húst sűrűn átszövik a zsírszövetek, közepén egy szem alakú zsírpárna helyezkedik el – innen az angol elnevezés. Csont nélkül árulják, súlya 25-30 dkg. Süssük meg nagy lángon, majd közepes lángnál süssük mindkét oldalát 3-5 percig.

BÉLSZÍN:
A hosszúkás formájú hús a gerinc alatt fut. A marha legnemesebb része, ami a legsoványabb és igen omlós. Akkor a legfinomabb, ha csak rövid ideig sütjük. Nemcsak szeletben, hanem egyben is elkészíthető.

GÖNGYÖLT HÚS 5-FÉLE EXTRA TÖLTELÉKKEL >>>

HÁTSZÍN:
Szintén kevés zsírt tartalmaz. Egyben sült húsnak, vagy szeletelve, megpárolva is finom.

FARTŐ:
A hátsó lábak felett rész minősége szintén igen jó. A legízletesebb húsleves ebből készíthető. 

ÍGY LESZ MÉG FINOMABB A RÁNTOTT HÚS! >>>
MIRE FIGYELJ, HA CSIRKEHÚSSAL SÜTSZ VAGY FŐZÖL? >>>
HÚSVÁSÁRLÁS - OKOSAN >>>
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Paskayné M. Varga Ida Ágnes 4 hónappal ezelőtt
Nem tudom elmenteni a cikket. :(