Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Héj néküli tökmag és ezüstbányában érlelt sajt: kóstoljuk meg Stájerországot!

Ősszel is érdemes átruccanni a látnivalókban bővelkedő Stájerországba, mert október–novemberben különösen gazdag a gasztronómiai kínálat. 

A stájer konyha rendkívül sokszínű: a különleges kínálat a kiadós, tápláló ételektől a speciális, könnyed ínyencfalatokig terjed.

Helyi alapanyagok

A több mint felerészben erdőkkel és hegyekkel borított tartományt méltán nevezik Ausztria zöld szívének. Európa legnagyobb összefüggő magashegyi legelővidékén, az Almenlandon az állatok nyáron alpesi növényekkel, télen szénával táplálkoznak, s ezért különösen jóízű a Weizer Berglandról származó bárányhús, valamint juhtej.

A hochschwabi vadhús is zamatos volta miatt különbözik a többitől, és nincs szüksége erős fűszerekre. Erről magad is meggyőződhetsz a Gesäuse Wild kulináris régió vendéglőiben.

Nyugat-Stájerország több településén biogazdák tenyésztik a kihalás veszélye által fenyegetett turopolje sertést, amely kitűnő húst és szalonnát szolgáltat. (A termékeket Manturo márkanév alatt forgalmazzák.)
A termálvizeiről nevezetes Vulkanland régió büszkesége a helyi sertésből készülő, legalább hat hónapig érlelt Vulkano sonka.

Az Altausseersee, a Grundlsee és a Toplitzsee tavakból kifogott szajbling (más néven vitéz szemling) frissen vagy bükkfán füstölve kerül az asztalokra. A dombvidék völgyeiben, a Teichland területén tenyésztett pontyot szálkamentes filéként kínálják a piacon és az üzletekben.

A stájerországi specialitásnak számító tűzbab a 16. században jutott el az Újvilágból Ausztriába. Elsősorban Bad Radkersburgban és környékén termesztik. Félnapos áztatás után megfőzik, majd salátákba, levesekbe teszik.

Garantáltan (öröm)könnyekre fakaszt a Délkelet-Stájerországban 300 hektáron termesztett különösen csípős stájer torma. Általánosan használják elő- és főételek, köretek, szendvicskrémek és saláták ízesítéséhez, gyakran társítják céklával vagy almával, de főznek belőle levest is, ami rendesen befűt. Reszelve vagy mártásnak elkészítve a levesben főtt húsok kísérője.

Speciális termékek és ételek

A murtali Steirerkäs egy jól szeletelhető főzött sajt, melyet sovány túróból készítenek és köménnyel ízesítenek. Fatüzelésű kemencében sült kenyérrel, friss vajjal és egy pohár alpesi tejjel kínálják nyáron az alpesi kunyhókban. Az Almenland tárósajtot az egykori arzbergi ezüstbánya 70 méter mélyen levő tárnáiban érlelik. Ne hagyd ki a sajttúrát és a kóstolást, ha arra jársz!

A kelet-stájerországi almaúton sorra kóstolhatók a gyümölcsből készülő levek, mustok, likőrök, lekvárok, pálinkák. A párlatok közt az Abakus a sztár: csuhába öltözött férfiak főzik szigorú rituálé szerint.

A Puchban található almaházban mindent megtudhatsz a gyümölcsről, az étlapokon pedig a mustlevestől a mustpecsenyéig valamennyi finomság megtalálható, így az almás rétes, az almatorta vagy az almafagylalt is.

A legismertebb regionális finomságok közé tartozik a Verhackertes (kenyérre való finomra aprított sültszalonna), a Heidensterz (hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc).

Ősszel kedvedre válogathatsz sütőtökös ételek közül. A saláták egyedi ízét a sötéten csillogó tökmagolaj, a stájerországi ínyencségek csúcsa kölcsönzi. A 30 km-es olajút mentén számos rendezvény csalogat a tök, a tökmagolaj és a Schilcher bor hazájába. Az itteni gazdáknak mintegy 100 éve sikerült kikísérletezni a héj nélküli tökmagot, az olajütés kezdete azonban egészen a 18. századig nyúlik vissza. 1996 óta a stájer tökmagolaj eredetvédett termék az EU-ban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss