Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Stájer sütőtökkrémleves

Hozzávalók

  • 60 dkg sütőtök (meghámozva, magok nélkül)
  • 4 dkg vaj
  • 6 dkg felkockázott sonka hagyma (salotta)
  • 1 gerezd fok hagyma
  • 1/2 tk currypor
  • 1 dl fehérbor
  • 6 dl csirkeleves-alaplé (kockából)
  • 2 dl + 2-3 ek habtejszín
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • 4 dl tejföl
  • 7 dkg meghámozott sárgarépa
  • 7 dkg meghámozott zellergumó
  • 1/2 szál póré hagyma
  • 4 dl olaj
  • 2 ek tökmagolaj
  • rukkola és petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

    1. A tökbelet kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd világosra pirítjuk rajta a salottát és a szétnyomkodott vagy apróra kockázott fokhagymát. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük a curryporral és meglocsoljuk a fehérborral. Felöntjük az alaplével és a 2 dl tejszínnel, majd egyet forralunk rajta. Közben ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet pürésítjük egy turmixgépben. Ezután szűrőn át a fazékba passzírozzuk, és még egyszer felforraljuk. Végül a tejföllel dúsítjuk. 
    2. A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük. A hosszában félbevágott póréhagymát kb. 5 cm-es darabokra osztjuk, ezeket pedig szálasra vágjuk. Az előkészített zöldségeket a felhevített olajban kisütjük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, majd megsózzuk. 
    3. A krémlevest adagonként mélytányérba merjük vagy a kivájt sütőtökhéjban tálaljuk, és rukkolával, petrezselyemmel, valamint a 2-3 ek tejszínnel és a tökmagolajjal díszítjük. A sült zöldséget külön tálkában kínáljuk hozzá.

Megjegyzés

Fotó: © Steiermark Tourismus / Pixelmaker

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin