Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spritz és Fizz - két nagy nyári kedvenc a koktéllapról!

Ha nyáron menő frissítőket szeretnél magadnak rendelni, és inkább a könnyed változatokat keresed, akkor a Spritz-ek és Fizz-ek jó barátaid lesznek, keresd meg a kedvencedet!
A SPRITZ...

A Spritz természetesen német eredetű (nem is szeretnénk felidézni, hogy 1986-ban hol hallottuk először a szót), de fura módon az olaszok vették át ebben a formában a különféle fröccseik jelölésére. (Német nyelvterületen a fröccsöket most is Gespritzter, Spritzer, Schorle neveken rendelhetjük). A történet szerint az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. Az osztrák katonák túlságosan erősnek találták Wachau híres borait, amit egy kis szódával tettek kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá – talán innen eredhet a Spritz kifejezés.

Ez nem fröccs!

A Spritz nem csupán fröccsöt jelent ma már, hanem valamilyen likőrrel ízesített proseccot, amelyet főként Észak-Olaszországban fogyasztanak aperitivoként. Ehhez még némi szódát vagy ásványvizet is adnak további hígítás céljából. Az aperitivoként, azaz étkezés előtti kesernyés italként fogyasztott Spritzek általában Aperol, Campari vagy  Cynar hozzáadásával készülnek.

Próbáld ki bodzásan!

Nézd meg, hogyan készül az Aperol Spritz vagy a Campari Spritz – de elárulom, hogy Olaszországban inkább csak szemmértékre keverik. A Hugo Spritzet már a 2000-es években kreálta egy olasz bártender, aki alternatívát szeretett volna a kesernyés spritzekhez találni. A bodzavirág egy nagyon kellemes, friss, citrusokkal jól harmonizáló és mostanában trendi összetevő, így ha még nem kóstoltál Hugot, érdemes elkészítened.

Nyári koktéltippjeink >>> 

...ÉS A FIZZ!

A fizz egyfajta limonádé - alkohollal – az eredeti "sour" típusú koktélok továbbfejlesztett változata. Az alkoholos párlaton kívül mindenképpen tartalmaz valamilyen citrusfélét, cukorfélét és szódát. A koktélok közötti besorolás szerint long drink.

Olvassátok el Bogi bejegyzését a főbb koktélfajtákról itt >>> 

A legismertebb a Gin Fizz, amely a XX. században Amerikában vált igen népszerűvé. Az USÁ-ban egyébként ma is „fizzy”-nek nevezik a szénsavas üdítőket, szemben az Európában elterjedt „sparkling”, „soda” vagy simán „soft drink” elnevezésekkel. A kérdés, hogy manapság mik a legnépszerűbb Fizz-ek és hogyan készülnek:

1. Gin Fizz

Léteznek nyers tojás (fehérje, sárgája vagy egész tojás) hozzáadásával készült változatok is, ezekkel nyáron óvatosan bánjunk!

2. Cointreau Fizz 

A francia narancslikőr Fizz sorozata jó példa arra, hogyan ötvözzük a jó alapokat végtelen kreativitással: azon az elven, hogy szinte bármiből készíthetünk limonádét, elkészíthetünk ugya nennyi féle Fizz-t is. Friss gyümölcsökkel csodás nyári ital!

FIZZ & CO

Összefoglaltuk Nektek a legfontosabbakat. Értelemszerűen a shakerbe nem teszünk szénsavas italt - mert akkor "felrobbanna" a kezünkben. Először összeráztuk a hozzávalókat, utána felöntjük a pohárba szűrt italt a szódával.

Így készíts COINTREAU FIZZ koktélt! >>> 

VIGYÁZAT, CSALÁS!

A Fizz szó egyszerűen irtó jól hangzik, ezért több kreatív báros vagy italforgalmazó is Fizznek kereszteli Spritzét, Slingjét, bármijét, ami egy kicsit is hasonlít az alkoholos limonádé bármelyik mutációjára. Itt megjegyzendő az is, hogy pl. a Fizz hivatalos elkészítési módja shakerben történik, hogy a cukor, citrom és az alappárlat jól összekeveredjen. A Cointreau Fizzt azonban pohárban is elkészíthetjük, mivel az alappárlat cukortartalma magas, és nem kell külön cukorszirupot hozzáadnunk.

Így variáld!

A Fizzeket nagyon izgalmasan variálhatjuk különböző gyümölcsök hozzáadásával, például ihatjuk citrusokkal, de málnával, ribizlivel vagy akár uborkával is megbolondíthatjuk. 
A másik fontos tudnivaló, hogy minden ital minősége (micsoda újdonság!!) a hozzávalók minőségétől függ. Pofonegyszerű, de mégis sokszor előfordul, hogy pl. egy rossz minőségű cukorszirup vagy éppen likőr ront el egy egyébként csodás italt. Erre mindig figyeljetek!

Kövesd te is a Bárkultúrát itt >>> 

Olvass további italos témákról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss