Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sportszelet-torta másképp

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 5 dkg margarin
  • 0,75 dl tej
  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 3 evőkanál kakaópor
  • rum vagy rumaroma
  • A mázhoz:
  • 2,5 evőkanál kakaópor
  • 2,5 evőkanál porcukor
  • 1,5 evőkanál tej
  • 5 dkg margarin

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk.

Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.

A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük - ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.

1 éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.

Megjegyzés

Egyszerű és nagyon finom. Míg sülnek a lapok, addig elkészítem a krémet, és ahogy hűlnek ki a lapok, már kenem is a krémet rájuk. Mikor az utolsó lap hűl, addig megcsinálom a mázat. Szórócukorral díszítettem.
- kissmgm75

Ezek is érdekelhetnek

Friss