Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sportolsz és diétázol? A vaspótláson sok múlik!

A vas az egyik legfontosabb nyomelem a szervezet számára: a vérképzésben, az oxigénszállításban, és a sejtmegújulásban is fontos szerepet tölt be. Ha rendszeresen és aktívan sportolunk és emellett diétázunk is, és így kevesebb vörös húst eszünk, esetleg egyáltalán nem eszünk állati eredetű ételt, könnyen előfordulhat, hogy vashiányosok leszünk, annak minden kellemetlen következményével együtt.
Húsmentes élet

A vas ugyanis másképp hasznosul a növényi és az állati eredetű élelmiszerekből. Ennek az az oka, hogy a növényekben található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól (a növényekben úgynevezett nem-hem vas formájában van jelen, míg a májban, vörös húsokban, halban, tojásban úgynevezett hem kötésben fordul elő). A lényeg, hogy míg az állati eredetű vas 15 százaléka szívódik fel, a növényekben lévőnek mindössze 3-5 százaléka. A vegán és vegetáriánus diétát tartók szervezetében ezért jelentős vashiány alakulhat ki, mely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat.

Aktív életmód – magasabb vasszükséglet

A vasszükséglet az intenzív sportolók esetében is megnő. Izomszövetünkben található oxigént kötő fehérje, a mioglobin központi atomja a vas. A mioglobin az izmok oxigénellátását biztosítja, melyre intenzív terhelés esetén még nagyobb szükségünk van: nem csupán azért, hogy ne alakuljon ki a vashiányos állapot, hanem mert a vassal lendületet kaphatunk fizikai aktivitásunkhoz is!

Így pótoljuk!

Változtassunk a táplálkozásunkon, és együnk vasban gazdag élelmiszereket! Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a hüvelyesek, zöld színű zöldségek (például paraj, brokkoli, petrezselyemzöld), az aszalt gyümölcsök és a hús. Az utóbbiból nyert vasat könnyebben építi be a szervezet, mint a növényekből származót.

Mivel a C-vitamin elősegíti a növényi eredetű táplálékban található vas felszívódását, étkezés közben célszerű a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) frissen préselt levét, illetve zöldpaprikát fogyasztania. A fekete teát kerüljük, mert a benne lévő tein gátolja a vas felvételét!

Tippek, trükkök, praktikák

Apró trükkökkel javíthatunk a vas-hasznosulás mértékén: a nem-hem vasat jobban fel tudja venni a szervezetünk, ha valamilyen hem vasat tartalmazó húsfélével, illetve magas C-vitamin- vagy folsav-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk. Arra is figyeljünk, hogy a vas felszívódását gátolja a túl sok növényi rost, némelyik fehérje (például a tehéntej- vagy a szójafehérje), a kalcium, a kávé és a tea.

A vashiányt szájon át szedhető vaspótlással („vastablettával”) is meg tudjuk előzni, és ugyanígy lehet rendezni a már kialakult vashiányt is. Így a vitaminok mellé érdemes vastablettát is beszerezni az egészséged érdekében, főleg akkor, ha csak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztasz!

Ezek is érdekelhetnek

Friss