Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

19 spórolós tipp, amivel ezreket foghatsz a konyhapénzen!

default user icon
MME
Büfé, üdiítőital automata, csak beugrom az éjjel-nappaliba pár almáért? Étkezéshez gyümölcslé? Tojásfehérje a lefolyóban? Készételek, konzervek? Ezreket spórolhatunk, ha egy kicsit odafigyelünk.

Kiszámoltad már, mennyit költ a család az iskolai és munkahelyi büfében? Ha csak a napi kávét számolod, havi 4-5000 Ft-od is bánhatja, ha hozzáadjuk a pogácsát, a szendvicset, több tízezer forintos tételek jönnek ki, nem beszélve az üdítő automatákról. Érdemes egy kicsit átgondolni, mire és mennyit költünk.

  1. Csomagolj szendvicset, gyümölcsöt, vidd műanyag dobozban az ételt otthonról. A kávét akár termoszban is magukkal vihetik kávéfüggő olvasóink. A cukrozott üdítőitalok drágák, egészségtelenek és környezetszennyezőek.
  2. Legyél nyugodtan zsugori! Ha rendszeresen kidobod a gyerek fél szendvicsét vacsora után, kapjon eleve csak egy felet, a másik felét elviheti másnap tízóraira.
  3. Hasznosítsd a maradékot! Egy sült csirke maradékát teheted tortillába vagy salátába másnap, a csontokból készülhet leves. A megmaradt tojássárgáját és fehérjét fagyaszd le. Maradék kenyér? Menjen a fagyasztóba még frissen, ha száraz, készíts belőle zsemlemorzsát vagy kenyérkockát.
  4. Igyál vizet! A legegészségesebb és legtermészetesebb folyadék. Reggelihez, uzsonnához természetesen tökéletes 1-1 pohár 100%-os gyümölcslé. De teljesen felesleges az étkezésekkor is ezt inni. Ha pedig nem 100%-os, bizonyára tartalmaz hozzáadott cukrot is. Ásványvíz helyett érdemes lehet víztisztítót beszerezni.
  5. A főzés költségkímélőbb nagy tételben. Sőt, ha a hétvégi ebédet felváltva rendezitek a családdal, barátokkal, spóroltok, és még jól is érzitek magatokat!
  6. Rendelés, éttermek? Nem a pénztárca kíméletéről híresek, ám azoknak, akik egyszemélyes háztartást vezetnek, szinte nem éri meg főzni. Érdemes olyan menzát vagy ételszállító céget találni, amely minőségi, többfogásos menüt kínál, elérhető áron. Vedd elő a papírt és ceruzát és számold ki, hogy mit eszel és mennyiért.
  7. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot. Nagyobb áruházakban a tömörített pillepalackot átveszik, és még pénzt is adnak érte.
  8. Termessz fűszernövényeket, paradicsomot az erkélyen, ablakpárkányon. Ha kiskerted van, a lehetőségek végtelenek.


  9. Mielőtt bevásárolni indulsz, nézz körül otthon. Legyen rend a kamrában, tudd, mi van a hűtőben.
  10. A nagy tétel nem feltétlenül olcsóbb! Nézd a kilónkénti, literenkénti árakat. Ha nem túl nagy pluszkiadás, érdemes több helyen vásárolni.
  11. Rengeteg pénzt spórolhatsz, ha nem veszel készételeket, előre csomagolt, mélyhűtött ételeket, kis anyagtartalmú, puffasztott reggeliző pelyheket, kisdobozos gyümölcsjoghurtokat.A nyers étel (általában) olcsóbb, mint a kész vagy félkész termékek.
  12. A kuponok, akciók akár jók is lehetnek, de figyelj oda! Ha olyan dolgokat veszel meg olcsóbban, amit egyébként nem szoktál vagy amit nem használsz fel, az nem spórolás!!! 
  13. Készíts heti menüt és listát. Sok pénzt megspórolhatsz, ha hetente csak egyszer vásárolsz.
  14. Részesítsd előnyben az olcsó és jó minőségű, hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Ha teheted, vásárolj helyi terméket, helyi termelőtől. Finomabb és sokszor olcsóbb!



  15. Olvasd el a címkéket! A drágább termék gyakran nem tud többet, mint az olcsóbb.
  16. Étkezz szezonálisan! Aki novemberben veszi a chilei cseresznyét, árt a pénztárcájának és a környezetnek is, hiszen a szállítás során megtett kilométerekből származó környezetszennyezés igen jelentős!
  17. Papírtörlő helyett használj mosható konyharuhát! Az óriási, többrétegű papírszalvéták is rettenetesen környezetszennyezőek.
  18. Cseréld az izzókat energiatakarékosra!
  19. Drága tisztítószerek helyett használj citromot, ecetet, szódabikarbónát!

iTT TALÁLHATTOk MÉG 20 SPÓROLÓS TIPPET, AMIVEL ezreket spórolhattok az áramszámlán! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss