1. Túróval is finom
Az omlós tésztába a zsiradék egyharmada helyett dolgozz zsírszegény túrót! A kapcsos tortaformához való tésztamennyiség esetében ez kb. 6 grammal kevesebb zsír felhasználását jelenti. Persze, számíts rá, hogy a sütemény állaga egy picit megváltozik: nem lesz annyira porhanyós.
2. Csoki helyett lekvár
Zsiradék nélkül is fényes és finom lehet a desszert tetején a máz. Melegíts fel pl. sárgabaracklekvárt, majd passzírozd át, és ecsettel kend vékonyan a sütemény tetejére. A csokoládémázhoz képest ezzel a módszerrel 10 dekánként kb. 46 g zsírt takaríthatsz meg.
3. A fele is elég
Kevert tészta készítésekor a margarin vagy a vaj felét helyettesítsd almapéppel! Ezzel a módszerrel darabonként kb. 100 kalóriával kevesebbet fog tartalmazni a sütemény. A tojások fele helyett is alkalmazhatod ezt a csodaszert: 1 db tojást kiválthatsz kb. 2 ek péppel, ily módon 7-8 g zsírt is megspórolhatsz.
4. Papírmunka
Akár tepsiről, akár tortaformáról van szó, a sütőpapír használatával megspórolhatod az edény kikenéséhez szükséges 5-7 g zsírt. Ha muffint készítesz, papírkapszlival béleld ki a mélyedéseket.
5. Nagyszerű diópótló
A dióból és cukorból álló, kalóriadús grillázs helyett díszítésként szórj a süteményekre száraz serpenyőben megpirított hajdinát. Íze a dióéra emlékeztet, a zsírtartalma pedig szinte elenyésző az olajos magvakéhoz képest.