Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spongyabob torta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 bögre víz
  • 4 púpos evőkanál keserű kakaópor
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre barna nádcukor
  • 1 nagy evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg 60-70 %-os, jó minőségű étcsokoládé
  • A krémhez:
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • A díszítéshez:
  • színes marcipán

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához a vizet a margarinnal és a kakaóval fölforraljuk. A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával, majd a cukorral és a vaníliás cukorral elkavarjuk, hozzáadjuk a kakaós vízhez, belekeverjük a joghurtot, a tojást és a pici darabokra vágott étcsokit is. Kikent, lisztezett formába öntjük, és előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, 180 fokon 20 percig sütjük, majd a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját kinyitjuk, és 5 percre pihenni hagyjuk. Ha kihült, pár órára hűtőbe tesszük. Ez a mennyiség egy kb. 30x25-ös tepsire elég.

A krémhez a lisztből és a tejből állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, teszünk hozzá reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot.

Ha a krém kihűlt, habverővel jó alaposan összedolgozzuk a cukros margarinnal.

A kihűlt tészta széleit egy éles késsel körbevágjuk, két lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Marcipánból elkészítjük a díszítést. A marcipántömböket használat előtt jól gyúrjuk át és sima felületen, fólia között nyújtsuk, így nem ragad majd. Érdemes vastagabbra nyújtani (7-8 mm) mert a tészta nagyon sötét, hamar átüt a marcipánon, esetleg alá lehet alapozni egy vékony réteg krémmel. Én 1 db 150 grammos sárga, 1-1 db 100 grammos barna és fehér marcipánt és két csomag Gyurmarcit használtam, ez bőven elég a díszítéshez. A tészta levágott széléből készítsük el a lábakat.

Megjegyzés

Az unokaöcsém szülinapi tortája! :)

A receptet és a fotót P. - p.amelie

Ezek is érdekelhetnek

Friss