Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spongyabob torta II.

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • A pillecukor fondant-hoz:
  • 15 dkg pillecukor
  • 40-50 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz
  • ételfesték
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 40 dkg mogyorókrém
  • 2 dl tejszínhab
  • A díszítéshez:
  • olvasztott csokoládé
  • fehér cukormáz

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét robotgéppel verni kezdjük. Mikor már kezd összeállni, kanalanként beletesszük a cukrot. Minden kanál cukrot alaposan, olvadásig keverünk. Ha a cukros hab már elég kemény, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ha szépen összevegyült, keverőlapáttal lassú, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a sütőporral vegyített lisztet.

Sütőpapírral bélelt, közepes mérető tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Míg a piskóta hűl, a töltelékhez kikeverjük a mascarponét a mogyorókrémmel, keményre felverjük a tejszínt.

A kihűlt piskótalapot 3 felé vágjuk. Az alsó lapot először a mogyorós-mascarponés krémmel, majd a tejszínhabbal kenjük meg. A második lapra ugyanígy rákenjük a töltelékeket, majd ráhelyezzük a tetejét. Így mehet a hűtőbe pihenni!

A fondant-hoz a pillecukrot egy magasfalú, hőálló tálba tesszük 2 kanál vízzel. A cukor színe szinte mindegy, mert az ételfestékkel bármilyenre színezhetjük a kiinduló színtől függetlenül. A legmagasabb hőfokra betesszük a mikróba 30 másodpercre. Ha lejárt, kivesszük, megkeverjük, majd ismét visszatesszük a mikróba, ismét keverjük. Ezt addig ismételjük, míg teljesen felolvad. Ha teljesen folyós a pillecukor, elkezdjük belekeverni az átszitált porcukrot. A folyékony masszához tesszük a sárga ételfestéket. Amíg megy kanállal, addig csak kevergessük hozzá apránként, addig is hűl. Mikor már kanállal nem lehet keverni, kezd összeállni, rátesszük egy beporcukrozott gyúródeszkára, és kézzel gyúrjuk tovább, folyamatosan adagolva hozzá a szükséges mennyiségű porcukrot, míg könnyen formázható, gyurma szerű gombócot kapunk, ami hasonlít a marcipánra. Ez akár hetekig eláll a hűtőben befóliázva, így előre is elkészíthető. Ha nagyon megkeményszik, nagyon RÖVIDEN meg lehet mikrózni, hogy újra könnyen formázható legyen.

Ezt sűrűn porcukrozott nyújtódeszkán a tetejét is porcukrozgatva a megfelelő méretre nyújtjuk. Ráterítjük a süteményre. Erre festjük rá olvasztott csokoládéval a száját, szemét, nadrágját, a fehér cukormázzal pedig kitöltjük ezeket, és megformázzuk az inget. A maradék pillecukor fondantból kigyúrmázzuk a kezeket, orrot, nyakkendőt, a lábakat és a cipőt, a mit olvasztott csokiba is mártunk.

Kész is a szupi szülinapi Spongyabob!

Ezek is érdekelhetnek

Friss