Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótot a kicsinek! 3 nyomos érv és 3 finom menü a spenót mellett!

default user icon
MME
A paraj évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban. Ajánlották többek között mind magas, mind alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen, illetve várandósoknak is. Kisbabáknak heti egyszer ajánljuk. A spenótot készíthetjük nekik csirkehússal, -májjal, később habarva is.

Legismertebb neve a paraj és a spenót, de hívják spenátnak, spinátnak, spinácnak és barátparéjnak is. A libatopfélék családjába tartozó, egyéves, lágyszárú, többnyire kétlaki növény latin neve Spinacia oleracea. Téli és nyári parajt is termesztünk, szezonja ezért hosszú - s amikor épp nem jutunk friss áruhoz, az élelmiszerüzletekben bármikor hozzáférhetünk levelesen vagy pépesítve lefagyasztott változatához!

1. A spenót gyógyít!

Gyógyító hatás szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Perzsa fű néven már a VIII–IX. században ismert volt a Közel-Keleten. Onnan vitték az arabok Spanyolországba. Angliában a XVI. században még újdonságként emlegetik. Hazánkba a törökök hozták a XVI–XVII. században. A legkorábbi friss zöldség, és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Könnyen emészthető, nagy tápértékű. Jellegzetes ízét nem mindenki szereti. (Rengeteg receptet találsz válogatásunkban.)

2. Nyersen és főzve is hatásos!

Ajánljuk nyersen, salátában fogyasztva, mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad a zöldségben. Nyersen meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést, főzéskor ez az ellenkezőjére fordulhat. Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav is megsemmisül, pedig a folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav-szintézishez, a magzati fejlődéshez és még számos élettani működésünkhöz. Várandósság idején fokozott spenótfogyasztást ajánlunk!

3. Extra segítség!

Magas karotinoid- és klorofill-tartalma miatt ajánlható rákos megbetegedések megelőzésére. Nyersen a bélműködést serkentő és vastagbéltisztító hatású, a benne lévő kálium vérnyomásszabályzó. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességektől. Spenótfogyasztással csökkenthető a vércukorszint, erősíthető az immunrendszer, a látás, és frissen tartható az időskori emlékezet. Alacsony energiatartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendben is tökéletes helye van.

 Spenótpüré

(egy adag, 6 hónapos kortól)
 
Hozzávalók: 10 dkg megtisztított spenótlevél, egy darab 5 dkg-os burgonya, 2 dkg csirkemell, 1,5 dkg banán, 1 mokkáskanál olaj.

Elkészítés: A spenótot levelenként megmossuk, szárait, esetleg fonnyadt részeit letépjük, majd 4-5 percig forró vízben főzzük, aztán hideg vízzel leöblítjük (csak így marad élénk zöld). Közben a burgonyát sós vízben puhára főzzük. A húst is vékony szeletekre vágjuk, és kis lábasban 2-3 evőkanál vízben körülbelül 8 percig pároljuk. Az egészhez hozzáadjuk a kevés olajat, és a banánnal együtt robotgéppel pépesítjük.

Spenótkocka

(egy adag, 6 hónapos kortól, ha a baba nem tejérzékeny)
  
Hozzávalók: 10 dkg burgonya, 5 dkg spenótlevél, 1 tojás, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál tej, 1 teáskanál sovány tejföl (helyettesíthetjük tejszínnel), a kikenéshez margarin.

Elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzzük. A spenótot megtisztítjuk, a leveleket forrásban lévő vízbe dobjuk, az újraforrástól számított 3 percig hagyjuk a vízben, leszűrjük, a leveleket konyharuhán hagyjuk lecsöpögni, majd konyhai robotgéppel finomra aprítjuk. A főtt krumplit szétnyomkodjuk, és a spenóttal, a tojással és a zsemlemorzsával elkeverjük. Egy kis tűzálló formát (kb. 300 ml) kizsírozunk, a zöldségpépet beletesszük. A formát egy fazékba állítjuk, amelybe annyi vizet öntünk, hogy a forma kétharmad részét ellepje. Lefedjük, és közepes tűzön a forrástól számítva körülbelül 15 percig főzzük. Közben a tejet a tejföllel elkeverjük, és megmelegítjük. A zöldséges kockát a végén a tejjel körbelocsoljuk.

Családi ebéd: spenótos spagetti

(két felnőtt és egy baba, 8 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 csomag gyorsfagyasztott paraj, fél csomag spagetti (tojás nélküli tésztát válasszunk!), 12,5 dkg (1 doboz) krémsajt, 1-2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 kávéskanál margarin.

Elkészítés: A tésztát megfőzzük, a babának 10-15 szálat félreteszünk. Egy kis olívaolajat és 2 kávéskanál margarint felforrósítunk, rátesszük az 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát, aztán a spenótot is beletesszük, 5 perc után hozzáadjuk a krémsajtot, és meglocsoljuk körülbelül 2 merőkanálnyi tésztafőző vízzel. Összefőzzük, majd kiveszünk 1 merőkanállal a babának a szószból, a többit pedig a felnőtteknek fűszerezhetjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd összekeverjük a tésztával.

A baba szószát összekeverjük a tésztával, ha szükséges robotgéppel egy kicsit pürésítjük, de csak annyira, hogy a szósz krémes legyen, a tészta pedig apró darabkákban legyen. A kicsi így kanállal eheti az ebédet, a felnőttek szószos spagettijét pedig megszórhatjuk parmezánnal.

Jobbnál jobb spenótos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss