Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos rizottó mozzarellával és koktélparadicsommal - Zsolttól

Itt az olaszok nagy kedvence, a rizottó. Csak egyszer kell megtanulni az alapját, és aztán szárnyalhat a fantáziánk, hiszen nagyon finom előétel, főétel vagy köret, készíthetjük akár zöldséggel, hússal, hallal vagy akár gyümölccsel is.

A mediterrán országokban népszerű rizottóhoz egy speciális rizottó rizs kell, az arborio. Ez a hagyományos rizsszemeknél kerekebb fajta, és általában fehérebb is.

Persze az elkészítés módja is fontos. A vajon megpirítjuk a hagymát, rászórjuk a rizst, és szép lassan adagoljuk hozzá a vizet (de inkább levest), folyamatos kevergetés mellett. Ne sajnáljuk az időt és az energiát. Kicsi folyadék, keverés, megint kicsi folyadék, keverés, és… Érdemes széles lapos lábasban elkészíteni, és főzés közben folyamatosan kevergetni.

Csak a végén kell hozzáadni a sajtot, hogy nem ragadjon le, mert a sajttal tovább főzve ez könnyen megtörténhet. Persze legjobb a parmezán, de más keményebb sajttal is helyettesíthetjük. Még tálalás előtt érdemes nem cukrozott tejszínhabbal fellazítani.

Én azért szeretem különösen, mert szinte minden zöldség illetve gyümölcs mehet bele. Ettem már pl. Olaszországban házi nyulat epres rizottóval, most Ausztriában pedig egy kétcsillagos étteremben erdei gyümölcs rizottót borjúmájjal. De erdei gombával, vargányával is muszáj kipróbálni!

 

Spenótos rizottó mozzarellával, koktélparadicsommal és sörtésztában sült zsályalevelekkel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
½ fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottó rizs
2 dl fehérbor
1 l zöldségleves/víz
1 dl tejszín
20 dkg spenót (forrázott, leveles)
10 dkg vizes mozzarella
10 dkg reszelt emmentáli sajt
20 dkg koktélparadicsom
24 db zsályalevél
1 tojás
4 púpozott teáskanál liszt
½ dl sör
½ liter étolaj a sütéshez

Elkészítés: 1. Vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral, majd a zöldséglevessel, és lassan majdnem készre főzzük.

2. A sörtésztához a tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és a sárgáját elkeverjük a liszttel, a sörrel, és a sóval, majd óvatosan a fehérjéhez keverjük.

3. A zsályaleveleket megmossuk, lecsipkedjük, sörtésztába mártjuk, és forró, bő olajban kisütjük, és papírtörölközőre szedjük, és leitatjuk.

4. A koktélparadicsomot serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, és majd a tálaláskor adjuk a rizottóhoz.

5. A tejszínt akkor adjuk a rizottóhoz, amikor már majdnem puha a rizs, majd belekeverjük a spenótot, végül a kockára vágott mozzarellát, és a reszelt emmentáli sajtot is beleforgatjuk.

6. A rizottót a sült koktélparadicsommal és a zsályalevelekkel tálaljuk.

Tippek:

1. Használhatunk parmezán sajtot, adhatunk hozzá sült vagy főtt halat, csirkét, pulykát is.

2. A rizottónál fontos, hogy a rizs belseje még enyhén roppanós maradjon (al dente).

3. A megmaradt sörtésztát felhasználhatjuk másnap levesbetétként, esetleg húsok, vagy zöldségek panírozásához.

Elkészítés: 30 perc
Fogyasztható: azonnal
 


Furfangok sörtésztára és zsályára

Próbáljátok ki ezt a könnyen elkészíthető, dekoratív finomságot! A sütés során a zsálya elveszíti jellegzetes erős aromáját, így visszafogottabb ízt kapunk. A zsályalevelet lehet önmagában is kisütni bő, forró olajban, ez a zsályachips. Vagy lehet két vékony szelet krumpli közé betenni egy zsályalevelet, és úgy kisütni, nagyon szép dekoráció. (Nem kell semmi hozzá, a burgonyakeményítőtől összetapadnak, és sütés után a levél szépen átlátszik a burgonyaszirmok között, mint egy lenyomat.)

Természetesen sörtésztába nem csak zsályalevelet márthatunk, lehet gombát, angolzellert, cukkínit, padlizsánt is.

A tésztájába keverhetünk még kevés sajtot vagy fokhagymát, olívaolajat is. Például nagyon finom, hétköznapi étel (szintén a mediterrán országokban) a tintahalkarikák sörtésztában.

Lehet használni többféle sört: világosat, barnát, búzát, alkoholmenteset. Könnyebb és jobban átsül az étel, ha  a tészta habos. Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá kell verni, és úgy beleforgatni a sörös tésztába.

Ezek is érdekelhetnek

Friss