Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos-fetás kosárkák

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 21-22 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • hideg víz szükség szerint
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg spenót
  • 2 dl tejszín (főző)
  • 5 db tojássárgája
  • őrölt feketebors ízlés szerint
  • 10-15 dkg feta sajt
  • kb. 5 dkg fenyőmag

Elkészítés

Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót, elkeverjük. Majd a felkockázott vajat hozzáadjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy könnyedén gyúrható tésztát kapjunk (nekem nem kellett hozzátennem).

Kinyújtjuk a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra, és a kosárka formák tetejével kivágunk köröket, és ezzel béleljük ki a kosárkákat egyenként. Nekem 7 cm átmérőjű formával készült 21-22 db kosárka. A tészta alját villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Ezalatt a spenótot 1 percre forrásban lévő (sós) vízbe dobjuk, szűrővel kivesszük, lecsepegtetjük. Kinyomkodjuk és apróra felvágjuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A feta sajtot felkockázzuk.

10 perc elősütés után kivesszük a kosárkákat a sütőből, a kosárkákba tesszük a fetakockákat, majd rápúpozzuk a spenótos masszát. 10 percre újra a sütőbe helyezzük, ismét kivesszük, megszórjuk fenyőmaggal. Kb. 5 percig sütjük még, akkor lesz jó, ha a fenyőmag már kicsit megpirul a tetején.

Megjegyzés

Az alapja sós omlós tészta, tehát ezt figyelembe véve, hideg alapanyagokkal és gyors mozdulatokkal (ne sokáig érintkezzen a kezünk a tésztával) dolgozzunk, mert lágy, kezelhetetlen lesz a tésztánk. - HossoAni

Ezek is érdekelhetnek