Ha friss a spenót (mángold), akkor a megtisztítása után kevés vízben puhára főzzük, és aprítógépben pépesítjük, vagy az eleve aprított, mélyhűtött spenótot megfőzzük a saját levében.
A tojás sárgáját habosra keverjük a vajjal - ghível vagy kókuszzsírral - ízesítjük a sóval, borssal, és az egészet óvatosan belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjék habjába.
A végén hozzákeverjük aspenótot, és az egészet sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, szétkenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A sütőpapír segítségével még melegen feltekerjük. Amíg kihűl, addig a főtt füstölt csülök húsát (vagy a sonkát) apróra vágjuk, és ezt rákenjük a kihűlt spenótpiskótára, majd feltekerjük, 2 centiméter vastag szeletekre vágjuk, és a szeleteket üvegtálba téve, pár perc alatt megmelegítjük a sütőben.
Tálaláskor szeletenként egy kanál olvasztott ghível meglocsoljuk, és meghintjük reszelt parmezán sajttal.
Recept és fotó: Tej-, cukor-, lisztmentes ételek recepteskönyve, Springmed Kiadó