Spenót tükörtojással

default user icon
4 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg spenót,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 l tej,
  • 8 dkg margarin,
  • 8 dkg finomliszt,
  • 8 tojás

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk.

    2. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kissé lecsepegtetjük, és botmixerrel péppé zúzzuk (vagy vágódeszkán finomra, de nem túl pépesre vagdossuk).

    3. Felforralunk 8 dl tejet. Felolvasztunk 6 dkg vajat/margarint, beleszórjuk a lisztet, valamint az áttört fokhagymát, és mérsékelt tűzön világosra pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, apránként hozzáadjuk előbb a maradék 2 dl hideg tejet, majd a forrót, és folyamatosan keverve besűrítjük (3-5 perc), azaz tulajdonképpen besamelt készítünk. Beletesszük a spenótpépet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összeforraljuk.

    4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a maradék 2 dkg vajat/margarint. Egyenként felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró zsiradékba csúsztatjuk, és takarékra kapcsolva, aszerint, hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A főzeléket mélytányérokba szedjük, és a tetejükre csúsztatott 2-2 tükörtojással tálaljuk.

    1 adag: 2320 kJ/555 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fenyő Virág 7 évvel ezelőtt
Ez a legfinomabb spenót!Én eddig nem szerettem,de a páromnak megfőztem ezt a receptet és azóta imádom. Még anyósom spenótján is túltesz a párom szerint:-)
zsuzsa 9 évvel ezelőtt
Mivel nem mindig jutunk hozzá friss spenóthoz, ez mirelit spenótttal is isteni. Én úgy készítem, hogy miután felöntöttem a fokhagymás rántást a tejjel , beleteszem a fagyasztott spenótot és időnként kevergetve felolvasztom benne. A fagyott tömb teljes feloldódása utána már csak 1-2 percet forralom kis lángon (só, bors persze ugyanúgy megy bele). A tejben áztatott, kifacsart zsemlés változatot is szoktam csinálni, de akkor nem rántom be, mert a zsemlével sűrítem. Nagyon fini úgy is. Ja, és mi krumplipürével szoktuk enni!
Bözse 10 évvel ezelőtt
Nagyon finom. Köszi
lele ildikó 11 évvel ezelőtt
TEgyetek hozzá tejben áztatott , összeteört zsemlét, elveszi a vad ízét. Isteni. És a végén még aprított fokhagymát bele... Az a lelke... lelildi

Hasonló Receptek