Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Spárgát spárgával

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Spárgát spárgával

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Spárgát spárgával

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Jön a május. Ilyenkor a német városokban gombamódra (nálunk is hívtak gombának ilyen elárúsítóhelyeket) szaporodnak a kis fabódék, ahol csak spárgát árulnak (meg az ugyanakkor szezonális epret), esetleg kész hollandi mártást és spárgahámozó kést.

Spárga és eper - a tavasz két nagy kedvence Spárga és eper - a tavasz két nagy kedvence

Májusban egyszerűen kötelező spárgát enni. Legegyszerűbb formája  kicsit sós-édes-citromos vízben megfőzve, hozzá az elmaradhatatlan hollandi szósz. Egy rendes német háztartásban persze van speciális spárgafőző edény, ebben áll a normális méretű spárga úgy, hogy csak torkáig ér a víz, a feje kívül van, azt nem kell főzni, elég a gőz neki.

Sajnos, előbb meg kell hámozni, legalább is a fehéret. Egyes áruházak előtt frissen hámozva árulják, meg lehet csodálni a specialista asszonyokat, jár a kezük, mint a motolla. A zöldet általában nem kell hámozni, íze viszont nem annyira intenzív, mint a fehéré.

Csinálunk egy hollandi mártást, és már ehetjük is a spárgánkat. 2 tojássárgáját vízfürdőn habosra verünk, hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet vagy - sokkal jobb - száraz fehérbort. Ezután lassan hozzákeverünk  10 deka olvasztott vajat (vajat, nem margarint!). Ízesítjük citromlével, fehérborssal (ínyencek cayenne-i borssal), és kész.

Spárga és krumpli - hollandi szósszal Spárga és krumpli - hollandi szósszal

Persze ez a legegyszerűbb formája a spárgaevésnek, amikor spárgát spárgával eszünk. A német receptek egyébként ilyen esetre 4 személyre 2-3 kiló (nem tévedés) spárgát ajánlanak. Eszik még főtt krumplival is. De ezen túl számtalan hús- és halétel mellé, mint fenséges körítést használják a spárgát, rántott hús, fogasfilé, sült lazac stb. mellett állhat a tányéron.

Egy kedvelt recept: 2-3 szál spárgát 1 szelet sonkába tekerünk. Egymás mellé rakjuk a tekercseket egy tűzálló tálba, ráteszünk kis vajat, fűszerezzük, és jól megszórjuk sajttal. 15 perc múlva ehetjük.

Spárga sonkába tekerve, sajttal sütve Spárga sonkába tekerve, sajttal sütve

Még egy ötlet: főtt tészta (penne, orsó, stb.) spárgával, tonhal konzervvel, sok petrezselyemmel.

És akkor még nem beszéltünk a levesekről!

Spárgás receptek a Mindmegettén >>>

Spárga-egyszeregy >>>

Mozzarella

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag