Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárgás-zelleres lepény

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • annyi víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
  • élesztő
  • A fűszerolajhoz:
  • olívaolaj
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • bazsalikom - szárított morzsolva vagy friss aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • A feltéthez:
  • 1 golyó mozzarella sajt felszeletelve (helyesebben szétmarcangolva, mert Jamie Oliver szerint bűn mozzarellát késsel illetni - és mennyivel egyszerűbb is így!)
  • 1-2 paradicsom cikkekre vágva, szeletelve
  • 2 szál szárzeller
  • 8-10 szál spárga

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az élesztőt felfuttatom, a hozzávalókat gyorsan összegyúrom, dagasztom, majd meleg helyre állítom, és neki is fogok a fűszerolaj és a feltétek előkészítéséhez.

A fűszerolajhoz az olajba szórok minden hozzávalót. Érdemes többet csinálni, mert a hűtőben sokáig eláll, és nagy szolgálatokat tud tenni, ha melegszendvicset, bundáskenyeret készítünk vagy zöldségeket sütünk bármilyen módon (rántva, sörtésztában vagy csak úgy). Csak megkenjük kicsit a tetejüket, és az egyszerű étel egészen különlegessé válik. S bár egy esős vasárnap reggelen a forró citromos teával fogyasztott igazi ős-eredeti bundáskenyérnek párja nincs, más alkalmakkor azért jóleshet egy kis változatosság!

Ha a tészta megkelt, jöhet a nyújtás. Általában úgy csinálom, hogy fogom a sütőpapírt, ami majd a tepsi alján lesz, ráteszem a tésztát, és ezen nyújtom a megfelelő méretre.

Mikor ezzel megvagyok, megkenem a tésztát a fűszeres olajjal. S ha ez is megvan, jöhet a feltét, amit ízlésesen elrendezek a lepényen.

Előmelegített sütőben megsütöm.

Megjegyzés

Még egy információ: a megadott mennyiségből 1 vagy 2 lepény jön ki. Ha egy, akkor puha, kenyérszerű, magas tésztája lesz (én így szeretem jobban), ha kettő, akkor vékony lesz, mint a pizzatészta. A feltét mennyisége 1 lepényhez elegendő a hozzávalóknál.

További fotók, receptek a Rachel és a csokigyár blogban! - arahel

Ezek is érdekelhetnek

Friss