Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Spárgás-sonkás-sajtos pite

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál víz
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg spárga
  • 10 dkg sajt
  • 15 dkg sonka
  • 2 dl tejföl
  • 4 db tojás
  • petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • szerecsendió

Elkészítés

    Elkészítés: Egy tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat. Ujjbeggyel addig morzsoljuk, míg finom morzsás massza lesz belőle. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleöntjük a vízzel felvert egész tojást. Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

    A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagoljuk, majd a tetejére szintén fóliát teszünk, és piteforma nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába tesszük, alját villával megböködjük. Sütőpapírt helyezünk bele, majd megtöltjük nehezékkel .(én rizzsel töltöttem meg).

    Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyjuk.

    A spárgák fás végét eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe először beletesszük a szárakat, 2-3 percig főzzük, majd hozzátesszük a spárgafejeket, és kb. 2 percig még együtt főzzük. Ezután leszűrjük, hideg vízben leöblítjük.

    Tálba tesszük a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fűszereket ízlés szerint. Alaposan összekeverjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.

    A sonkát ízlés szerint feldaraboljuk (én kisebb kockákra vágtam).

    Az elősütött tésztára rápakoljuk a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráöntjük a tejfölös-tojásos masszát.

    Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük.

    Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve tálaljuk. (Hidegen is nagyon finom!!!!)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin